Переваги дитячого органічного харчування

Переваги дитячого органічного харчування

12 хвилин
876
Avatar

Одним з найбільш нагальних питань для батьків є вибір дитячого харчування. Саме від його якості, цінності, хімічного складу, характеристик, органолептичних властивостей, привабливості і багато чого іншого безпосередньо залежить здоров'я дитини.

Компоненти харчових продуктів є «цеглинами», будівельним матеріалом для всіх органів і тканин людського організму, тому стан здоров'я визначається якістю, засвоюваністю, біологічною та енергетичною цінністю їжі. Вона створює передумови для правильного розвитку організму та його функціонування у майбутньому.

Фахівці, науковці, медики пов'язують зростання захворюваності дітей за останнє століття саме із змінами раціону. Дитячий організм з перших років життя надзвичайно сприйнятливий до різних небажаних та шкідливих компонентів, таких як токсини, алергени, у ролі яких часто виявляються харчові добавки хімічного походження.

Популярність натуральних та органічних продуктів різко зросла в останнє десятиліття, оскільки все більше споживачів визнають їхні переваги для здоров'я. Пропозиція формується попитом, тому на ринку щорічно з'являються продукти харчування, які характеризуються високим ступенем безпеки, привабливими споживчими властивостями, наявністю важливих для формування здорового організму білків і мікронутрієнтів, що добре засвоюються, мінеральних речовин і вітамінів.

Саме збалансоване та здорове харчування, що базується на оптимально підібраних харчових продуктах, забезпечить дітям повноцінний розвиток, гарну фізичну форму та настрій, формування раціональних харчових звичок.

Дитяче харчування взагалі характеризується високою харчовою цінністю та гарними смаковими якостями, безпекою, збалансованим складом. Але різноманіття термінів на етикетці, таких як «натуральний», «екологічний», «фермерський», «органічний», що вказують на корисні властивості вмісту, найчастіше вводять в оману споживачів, а в ряді випадків є суперечливими і призводять до помилок.

У чому різниця між цими визначеннями, що вони означають, які особливості характеристик харчових продуктів? Які переваги мають додаткові критерії якості, наприклад, позначка «органічна»?

До натуральних продуктів належать природні, натуральні компоненти, що не містять хімічних добавок або домішок. При цьому термін «натуральний продукт» може інтерпретуватися інакше, оскільки наявність цього словосполучення на пакуванні не гарантує відсутність у її вмісті хімічних добавок: виробник не зобов'язаний відстежувати джерела сировини, матеріали, технологічний процес приготування таких продуктів.

Фермерські продукти вирощуються і виробляються на фермах, які знаходяться у приватному володінні, та у більшості випадків непромисловим способом. Термін «фермерські продукти» набув останніми роками великої популярності: його почали часто розміщувати на етикетках. Але іноді використання статусу «фермерський продукт» є спекулятивним, оскільки на пакуванях немає інформації, як було вироблено його інгредієнти. У зв'язку з тим, що законодавчі акти щодо якості фермерських продуктів відсутні, є ймовірність, що вони можуть проводитися із застосуванням гербіцидів, хімічних добрив, гормонів росту тощо.

Склад екологічно чистих продуктів унеможливлює наявність добавок штучного походження, таких як консерванти, барвники, ароматизатори, підсилювачі смаку, а також використання генетично модифікованих організмів. Сировина, яка застосовується під час виробництва екологічних продуктів харчування, вирощується без використання пестицидів, гербіцидів, хімічних добрив, антибіотиків, гормонів, регуляторів росту. Вважається, що наслідком дотримання таких умов є відсутність в органічній сировині хімічних добавок. Це надає продуктам покращеного смаку, більш вираженого аромату, забезпечує їх повноцінний хімічний склад.



Домінантною відмінністю, що виділяє органічні продукти, є суворі вимоги до якості їх інгредієнтів, виробничої технології, а також до умов, в яких було отримано сировину для їх виготовлення:

  • органічні продукти виробляються в екологічно сприятливих регіонах, природних умовах, на відстані від мегаполісів, транспортних магістралей, промислових районів. Екологічне сільське господарство допомагає зберегти довкілля та забезпечити майбутнім поколінням здорове та комфортне життя;
  • тільки генетично немодифіковане та непротруєне насіння застосовуються при вирощуванні зернових, бобових культур, овочів, фруктів та іншої органічної продукції. Рослини ростуть природним чином. Хімічні добрива, гербіциди, пестициди, гормони, стимулятори росту не застосовуються в органічному сільському господарстві;
  • готова органічна продукція не містить ароматизаторів, барвників, емульгаторів, стабілізаторів, консервантів та інших добавок штучного походження;
  • щоб підтвердити статус «органічний», харчовий продукт піддають обов'язковому нормативному та систематичному контролю якості «від зернятка до прилавка». Контроль якості проводять уповноважені державні служби – акредитовані органи із сертифікації, а також лабораторії самого підприємства-виробника;

Харчовий продукт, який успішно пройшов весь цикл контролю якості, і це підтверджено органами сертифікації, отримує відповідний сертифікат, і на його пакування наноситься спеціальний знак «органік»: це виділяє його серед інших продуктів.

Таким чином, спеціальні знак та етикетка для органічних продуктів використовуються стосовно виробничого процесу та продуктів, підтверджуючи, що вони були вироблені та оброблені екологічно безпечним способом, а всі принципи органічного виробництва дотримувалися «від ферми до столу споживача». Знак та етикетка є елементами, що підтверджують якість виробничого процесу, а не самого продукту.

Отже, сертифікованими органічними продуктами є продукти, вироблені, перероблені, упаковані при дотриманні технічних умов або державних стандартів з наступною сертифікацією як «органічні». Визначення означає, що продукт зроблений з винятком токсичної дії на навколишнє середовище, не містить агрохімікатів, пестицидів, при його виробництві не використовувалося генетично модифіковане насіння або продукти, гормони, хімічні речовини, він вільний від трансгенних організмів тощо.

Органічні продукти можуть бути отримані у власному господарстві, тобто при самостійному розведенні тварин, вирощуванні овочів, фруктів, зернових культур, що супроводжується контролем якості ґрунту та унеможливлює використання хімічних добрив, гормонів для прискореного росту рослин та тварин та їх захисту від хвороб. Дотримання всіх умов є досить складним процесом.

Другим шляхом виробництва органічних продуктів є купівля органічної сировини.

В результаті виконання всіх перерахованих вимог та умов виробництва органічні продукти не містять слідів пестицидів, хімічних добавок, мікотоксинів та іншого, що дозволяє обмежити вплив таких речовин на організм дітей. Немовлята більше, ніж дорослі, сприйнятливі до можливого негативного впливу різних небажаних компонентів.

Органічні продукти відрізняються своїми смаковими якостями та вищою харчовою цінністю: у середньому вони містять на 20—50 % більше вітамінів, мінеральних компонентів, біологічно активних речовин у порівнянні з продуктами, виготовленими за традиційними технологіями.

Наприклад, органічні дитячі каші мають переваги в порівнянні зі звичайними: більш збалансований амінокислотний склад, більш високий вміст вітамінів і мінеральних речовин, ніж при традиційних способах обробки зернових культур, а отже, і склад, і смак органічних каш значно кращий і багатший. Водночас асортимент органічних каш гармонійно доповнює завжди доступні звичайні каші дитячого харчування, які характеризуються чудовими смаковими перевагами, високою харчовою цінністю та безпекою за рахунок суворих вимог до дитячого харчування у світі та Росії, ретельного підбору сировини та матеріалів, суворого технохімічного контролю технологічного. процесу виробництва


Таким чином, органічне та традиційне дитяче харчування – це той унікальний випадок, коли «корисне» не означає «несмачне», а властивості «корисне» та «смачне» гармонійно поєднуються, доповнюють та врівноважують один одного.

* Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору