Закреп після прикорму: що робити?

Закреп після прикорму: що робити?

5 хвилин
24953
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Закреп у дитини після введення прикорму відображає реакцію травної системи на нові продукти. Чи потрібно припиняти давати дитині їжу, яка викликала закреп, які продукти поліпшать травлення і що робити, щоб закреп не повернувся, - першочергові питання, які варто обговорити з лікарем. Ми зробили це в бесіді з лікарем-педіатром вищої категорії і керівником школи молодих мам Тетяною Володимирівною Швець.

— Тетяно Володимирівно, чи може закреп з'явитися від прикорму на грудному і штучному вигодовуванні?

— Закрепом називається ситуація, коли дитина какає рідше двох разів на тиждень або щодня, але дуже твердим калом. Закреп при різному типі харчування в різному віці - не рідкість.

  • 0—6 місяців, грудне молоко
  • 0—6 місяців, молочна суміш
  • 6—12 місяців, прикорм
Закрепи виникають однаково у дітей на грудному і штучному вигодовуванні, а також в результаті введення прикорму і без нього.

Найбільш часті причини закрепу при введенні прикорму

Порушені терміни введення прикорму Занадто швидке або занадто повільне введення прикорму. Стінки кишечника не отримують достатнього роздратування.
Харчова алергія Якщо в прикорм занадто рано вводяться продукти з коров'ячого молока, у дитини може розвинутися закреп на тлі алергічної реакції на білок коров'ячого молока. Але така реакція може бути і на інші продукти.
Невідповідна консистенція їжі На перший прикорм занадто густим овочевим пюре або кашею кишківник може відреагувати ущільненням і розрідженням випорожнень.

— Якщо з введенням прикорму почалися закрепи, як допомогти малюкові?

  • Почекати, поки сам покакає

— При затримці випорожнень, коли дитина не покакала в звичний час, але при цьому спокійна, у неї немає занепокоєння, дискомфорту, потрібно просто почекати дефекації. Можна звернути увагу на консистенцію їжі і зробити прикорм більш рідким, поспостерігати за характером випорожнень.

  • Ввести свічку або зробити мікроклізму

— Якщо у дитини дискомфорт, вона тужиться, плаче, кричить, але покакати не може або йде дефекація щільної консистенції, тоді можна поставити гліцеринову свічку, зробити спеціальну дитячу мікроклізму. Як засіб першої допомоги ці процедури дозволять дитині полегшити процес дефекації. Але їх не можна застосовувати постійно.

  • Звернутися до лікаря

— Якщо епізод затримки випорожнень або навіть закреп потребував введення клізми, то після поодинокого такого епізоду бігти до лікаря не варто. Треба проаналізувати, що дитина їла, додати більше клітковини з того, що вже введено в раціон, поспостерігати. Але якщо така ситуація зберігається довше двох тижнів, дитині обов'язково потрібна лікарська допомога з призначенням препаратів.


— Які продукти повинні бути в дитячому раціоні, щоб не спровокувати закреп після початку прикорму?

— Головні причини виникнення щільних випорожнень у дітей - це недостатня кількість клітковини і порушення режиму харчування.

Основні умови, при яких кишківник працює нормально

Частота споживання їжі У дитини повинен бути режим годування, не можна допускати великих проміжків між їжею. При кожному прийомі їжі кишківник запускає перистальтичну хвилю, яка допомагає організму просувати їжу і без зусиль і болю здійснювати дефекацію.
Достатній обсяг харчування за один прийом їжі Якщо дитина мало їсть, їй нічим буде какати.
Правильно підібрана консистенція Догодовування краще починати з готових овочевих пюре і дитячих каш в пакуваннях: вони мають правильну однорідну густоту. Дитину більш старшого віку переводять на дорослі каші, щоб далі запобігти закрепу.
Клітковина з кожним прийомом їжі Протягом дня дитина повинна отримувати всі компоненти рівномірно.
Якщо на сніданок каші, то до них можна додати трохи фруктів або овочів і т. д.
Допоювання Для правильного травлення і нормальних випорожнень на прикормі важливий достатній обсяг рідини. З початком прикорму дитину знайомлять з чистою водою без цукру, пізніше вводять інші напої.

Продукти, які викликали закреп у малюка, зберігаються в раціоні. Підбираються їх консистенція, обсяг, частота вживання. Продукти, на які у дитини почалася алергічна реакція, виключаються. Яким буде період обмеження продуктів, вирішує лікар.


— Чи правда, що від домашнього прикорму закрепи виникають рідше, ніж від дитячого харчування в баночках?

— Відповісти однозначно неможливо. У деяких дітей закрепи виникають від овочевого пюре з баночки - його консистенція для певної групи дітей занадто густа. Переведення такої дитини на більш рідке домашнє пюре зразу ж дає результат. Іншим дітям підходять будь-які пюре. Те ж саме з кашами. Молочні каші MAMAKO® на козиному молоці для першого прикорму добре сприймаються дітьми на штучному вигодовуванні. Вони корисніші і краще перетравлюються - і, безумовно, лактоза козиного молока буде стимулювати травлення. Однак при алергії на молочний білок каші на молоці не дають.

В цілому все дуже індивідуально і не можна відповісти, що краще - домашнє або куплене харчування. Потрібно пробувати продукти і підбирати їх з урахуванням особливостей немовляти.


Закреп у дитини на фоні введення прикорму може виникнути на різні продукти. Але частіше він з'являється при годуванні густими і крохмалистими стравами, такими як рисова каша або картопляне пюре.

Якщо затримка випорожнення вийшла за рамки допустимого і у дитини сформувався закреп, проблему складно вирішити без участі лікаря. При перших ознаках затримки випорожнення потрібно переглянути режим годування, консистенцію і обсяг їжі і пиття.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору