Які проблеми з травленням можуть бути у малюка до року

Які проблеми з травленням можуть бути у малюка до року

10 хвилин
10378
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Розбираємо, які особливості і проблеми травлення у немовляти, а також як грудне і штучне вигодовування впливає на травлення і засвоєння їжі, і чому дитяче харчування на козиному молоці знижує ризики виникнення розладів шлунково-кишкового тракту. Консультує лікар-педіатр, дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, розкажіть, будь ласка, як влаштована травна система новонароджених.

— Травлення - досить складний процес. І неонатологи, і педіатри стикаються з численними віковими особливостями травної системи дітей, які потрібно контролювати з народження.

Особливості травлення у новонароджених

Ротова порожнина
  • Саме тут починається травлення. Але при народженні, секреція слинних залоз відрізняється низькою активністю.
Стравохід і шлунок
  • Молоко з ротової порожнини рухається стравоходом до шлунку. Між собою органи розділені кардіальним сфінктером, який погано розвинений до року, що може призводити до зригування.
  • Обсяг шлунку невеликий і збільшується поступово.
Кишківник і інші органи
  • За шлунком йде кишківник - це дванадцятипала кишка, тонка кишка і товста кишка. У травленні також беруть участь підшлункова залоза, печінка і жовчовивідні шляхи.
  • Перша кишкова флора, так званий бактеріальний пасаж, з'являється при проходженні через родові шляхи. Заселення кишківника «хорошими» біфідо-і лактобактеріями з грудного молока або суміші допомагає в його дозріванні.
Травні ферменти
  • Практичні ті ж, що і у дорослої людини, але вони менш активні.
Харчування за віком
  • Дитина з народження має лактотрофне харчування, тобто повинна знаходитися на молочному вигодовуванні, та отримувати грудне молоко і/або адаптовану суміш.

— Якими бувають проблеми з травленням у дітей і як вони пов'язані зі штучним харчуванням?

— Порушення травлення у дітей частіше проявляється при штучному вигодовуванні. І пов'язано це з тим, що незрілі підшлункова залоза і ферментативна система виробляють ще недостатньо ферментів, необхідних для повноцінної переробки компонентів суміші. Так, нестача ферменту лактази для перетравлення молочного цукру може привести до транзиторної лактазної недостатності. А це гази, коліки, часті випорожнення. Крім того, суміш складно підібрати спочатку, тому що неможливо чітко спрогнозувати, як дитина зреагує на те чи інше харчування. Буває і суміш хороша, але дитині вона не підходить, чого не відбувається з грудним молоком.

Основні помилки в харчуванні, які найчастіше провокують розлади травлення:

  • мама «стрибає» з однієї суміші на іншу;
  • введення немовлятам цільного коров'ячого або козиного молока;
  • відсутність спостереження за дитиною, симптоматикою її стану і раціоном харчування.

З чим пов'язані проблеми травлення немовлят

Проблеми з травленням у дітей Причини їх появи
Відрижки
  • У здорових дітей викликані анатомо-фізіологічними особливостями і виникають в невеликих обсягах, які не турбують. Потрібно стежити за частотою зригувань і кількістю відторгнутої рідини.
Блювота
  • Блювота порушує самопочуття дитини. І якщо при цьому немає набору ваги, необхідна діагностика стану здоров'я.
  • Блювота фонтаном може бути через пілороспазм і пілоростеноз.
Температура, блювота, пронос, випорожнення від рідкого до зеленого зі слизом, кров'ю
  • Ознаки кишкової інфекції, які часто супроводжують дітей до року. Вони пов'язані з незрілістю імунної системи, малою кількістю соляної кислоти в шлунку, низькою опірністю власної флори кишечника.
Вроджені деформації
  • На жаль, у новонароджених можуть бути вади розвитку шлунково-кишкового тракту, які вимагають хірургічної корекції.

Пілоростеноз - хірургічне захворювання, стеноз пілоричного сфінктера. Цей сфінктер знаходиться між шлунком і 12-палою кишкою, і не дає їжі проходити далі зі шлунку в кишківник. Це призводить до блювоти.

Пілороспазм - спазм м'язів, пов'язаний з неправильною нервовою регуляцією. При розслабленні і правильній корекції симптоми йдуть без оперативного втручання.


— Чи можуть батьки самостійно впоратися з цими проблемами?

— Тільки лікар може грамотно диференціювати такі порушення і захворювання.

Функціональні порушення:

  • метеоризм, повітря в животику, здуття, коліки, звичайні відрижки, деякі запори або послаблення випорожнень;
  • досить звернутися до педіатра, який спостерігає дитину.

Патологічні порушення:

  • супроводжуються блювотою, проносами, температурою, постійними запорами, слизом і зеленню в випорожненнях, недостатнім набором або зниженням ваги;
  • вимагають уваги фахівця: педіатра і дитячого хірурга, гастроентеролога.

— Як налагодити травлення немовлят?

— Повноцінне харчування мами, своєчасне прикладання дитини до грудей ще в пологовій залі, викладання на живіт, контакт «шкіра до шкіри» - все це позитивно впливає на дозрівання шлунково-кишкового тракту малюка на грудному вигодовуванні.

Крім того, важливо спостерігати за характером функціональних порушень, психологічним комфортом в сім'ї, тому що шлунково-кишкові проблеми дитини часто пов'язані з психоемоційним настроєм батьків. Я займаюся психосоматикой і знаю, функціональні запори у дітей мають тенденцію до вирішення в разі, коли мама працює з власними психосоматичними проявами.


— А чим годувати малюка? Чи можна сказати, що прикорм - хороша профілактика запорів?

— З введенням прикорму запори, як правило, проходять, але буває, звичайно, і навпаки. Грамотне введення прикорму може служити профілактикою функціональних порушень травлення. Знайомлять з новими продуктами поступово, відстежуючи реакцію організму. Так, неперетравлені грудочки їжі в випорожненнях можуть говорити про те, що у дитини виражений дефіцит ферментів, щоб перетравити всю їжу, яку їй дають. Тому важливо не перегодовувати малюка.


— Чи допомагають налагодити травлення дитячі суміші на козиному молоці?

— Цільне козине молоко, як і будь-яке інше, не підходить для дітей раннього віку. Молоко не можна вважати повноцінним дитячим харчуванням. Інша справа - спеціалізовані адаптовані продукти на козиному молоці. Вони підходять для дітей до року і старше року. Розчинні молочні каші дозволені до вживання з чотирьох місяців, молочні супчики - з восьми місяців.

Суміші на козиному молоці - це високоадаптований продукт, який засвоюється краще, ніж суміші на коров'ячому молоці - вони ближче до грудного молока за рахунок властивостей молочної основи. Відповідно, організм дитини вимагає менших енерговитрат і ферментів на її перетравлення, малюк швидше засвоює таку суміш, а значить, вона легша для незрілого шлунково-кишкового тракту.


Проблеми з травленням - один з основних привидів для занепокоєння батьків дітей до року. Коліки, відрижки, запори, послаблення випорожнень, як правило, супроводжують дорослішання малюка з народження до 12 місяців. Але потрібно розуміти, що це вікова функціональна особливість, яка в нормі не вимагає уваги лікарів і будь-яких обстежень. У нормалізації травлення в грудному віці велике значення набуває грудне вигодовування і адаптоване дитяче харчування, підібране з урахуванням вікових та індивідуальних потреб дитини.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору