Режим годування дитини до року

Режим годування дитини до року

5 хвилин
64797
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Розклад дня малюка багато в чому залежить від того, що входить в його раціон, - грудним молоком, дитячою сумішшю і прикормом годують по-різному. Давайте подивимося на режим годування дитини до року і дізнаємося, як його організувати на різних вікових етапах і типах вигодовування.

— Тетяно Володимирівно, як правильно організувати режим вигодовування немовляти?

— Графік годування новонародженого і немовляти встановлюється самостійно при будь-якому виді вигодовування.

Режим харчування при грудному вигодовуванні
  • До місяця про конкретні години-хвилини мова йти не може. Дитина намагається або вчиться годуватися, задовольняючи свої потреби так, як вимагає її природа.
  • Після першого місяця починає з'являтися якась періодичність прикладань.
  • До двох-трьох місяців встановлюється власний режим. Хтось просить груди кожні дві години, хтось кожні дві з половиною або кожні три години.
Режим харчування при штучному вигодовуванні
  • Інтервали між годуванням сумішшю складають від трьох до чотирьох годин - враховують стан дитини і те, як вона витримує ці перерви. З урахуванням ваги, віку дитини та цих особливостей розраховується обсяг суміші.
Режим харчування при прикормі
  • Дитині визначають режим харчування, який буде поєднувати в собі вигодовування грудьми (або сумішшю) і продукти прикорму.

— Обов'язковий режим харчування повинен вводитися з початком першого прикорму: в щоденний раціон вбудовують блюдо прикорму і зберігають основне харчування, яке використовувалося до цього часу (грудне молоко або дитяча суміш). Вони повинні один одного доповнювати, не заважати одне одному і заповнювати добову кількість кілокалорій, як належить дитині відповідно до віку.


— Як без стресу привчити дитину їсти по годинах?

— Якщо мама почне годувати дитину по годинах на грудному вигодовуванні, без стресу не обійдеться. Груди дають тоді, коли дитина про це попросить: в одне прикладання немовля поп'є, в інше поїсть, а в третє посмокче груди, щоб заспокоїтися. Якщо мама схильна дотримуватися режиму на ГВ, то краще годувати кожні дві години, хоча це не зовсім правильно з точки зору фізіології. Ну, а на штучному вигодовуванні режим існує з моменту введення штучного харчування.


Як часто годувати немовля
На грудному вигодовуванні - на вимогу або кожні 2-2,5 години, але перерви не можуть бути більшими трьох годин.
На штучному вигодовуванні - кожні 3-4 години, що залежить від переносимості суміші, витримування перерв, набору ваги, сечовипускання.
На змішаному вигодовуванні - індивідуально з педіатром визначають, о котрій годині і в якому обсязі дитині потрібне догодовування.

— До якого віку потрібно годувати малюка вночі?

— Дитина спить вночі рівно стільки, скільки її організм вважає за потрібне. І якщо здорова дитина не прокидається для годування, не потрібно її будити. Якщо малюк просить грудь ночами, мама дає її аж до року-півтора років. На штучному вигодовуванні нічне годування допустимо також приблизно до півтора років, але тут враховують, обсяг їжі, що дитина отримує з прикормом.


— А якщо нічних годувань занадто багато?

— Дитина може зависати на грудях всю ніч при прорізуванні зубів, і навчити її їсти рідше неможливо. Цей період потрібно просто перечекати. На штучному вигодовуванні така ситуація зустрічається рідше. Тут немає залежності від смоктання грудей, діти їдять два і, рідко, три рази за ніч. Багато що залежить від причини, що викликала нічні годування. З зубами потрібно або змиритися, або організувати раціональне нічне харчування і набратися терпіння.


— Чи існують універсальні схеми годування за обсягом харчування?

— Таких схем немає ні для грудного вигодовування, ні для штучного харчування, тому що всі діти різні. Наприклад, за добу малюк першого року життя повинен отримувати близько 1000 мл козиної суміші MAMAKO® Premium, але цей обсяг може ділитися між п'ятьма або шістьма прийомами їжі, і в залежності від кількості годувань, обсяг суміші за один раз буде змінюватися.

МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




— З якими ще ситуаціями стикаються мами? І які поради по встановленню режиму можна дати в таких випадках?

— Буває так, що малюк на ГВ не наїдається і починає просити молоко раніше - тоді його потребу потрібно задовольнити. Якщо мама штучно витримує більш тривалий проміжок часу, дитина сильніше зголодніє і буде активніше смоктати груди, більше захоплювати повітря, значніше турбуватися. Така поведінка є небажаною.

На штучному вигодовуванні інші правила. Якщо дитина не витримує допустимі інтервали, то потрібно з педіатром обговорити збільшення обсягу харчування за одне годування або заміну суміші.

Багато що також залежить від клінічної ситуації

  • Якщо дитина їсть рідко і багато з'їдає за одне годування, але при цьому добре розвивається, не відригує, не показує ознак рефлюксного синдрому, значить, вона справляється з харчовим навантаженням і може так харчуватися далі.
  • Якщо дитина їсть мало або відмовляється від їжі і педіатр бачить порушення роботи нирок, стравохідно-шлункового сфінктера на тлі патологічної відрижки, то, безумовно, потрібні обмеження і можливо медикаментозне лікування.

— Чи можна відступати від режиму годування?

— В перший рік життя малюк вимагає особливо уважного і гнучкого підходу. Дитина - це зростаючий, динамічний організм, тому важливо розуміти, до чого потрібно прагнути надалі. Наприклад, якщо малюк спав три рази в день і «пішов» на одноразовий сон, то його режим харчування і сну зміниться. У такому режимі потрібно залишитися, щоб дати дитині звикнути до нових умов - тоді організм почне правильно реагувати на зміни, допомагати перетравлювати і засвоювати харчування.

Діти досить легко входять в режим. Прикладом тому буде зміна режиму при зміні часових поясів, при переході на літній час і назад на зимовий. Як правило, трьох-чотирьох днів цілком достатньо, щоб дитина увійшла в потрібний ритм.



Режим годування дитини до року вибудовується в залежності від типу вигодовування. Грудним молоком мама годує на вимогу. Молочну суміш пропонують по годинах, щоб дитина встигла її переварити і засвоїти. Приблизно з чотирьох-шести місяців молочне харчування починають поєднувати з продуктами прикорму - за певним графіком. Всі режими лабільні, і якщо графік змінюється, потрібно на ньому зупинитися на деякий час, щоб малюк увійшов в потрібний ритм. Проте щоденні коригування режиму і хаотичне харчування ніколи не давали користі дитячому організму. Тому важливо дотримуватися обраного індивідуального режиму.

Читайте також

Вгору