В якому порядку вводити овочі в прикорм

В якому порядку вводити овочі в прикорм

5 хвилин
23777
Avatar

Як додати овочеве пюре до грудного молока або суміші? Це, здавалося б, просте питання змушує задуматися багатьох батьків. Щоб ви і ваш малюк почали новий етап харчування без пригод, введення овочів в прикорм має йти поетапно, відповідати жувальній активності та травній здатності дитини.

КОЛИ ОВОЧІ ДЛЯ ПРИКОРМУ ВАЖЛИВІШІ ЗА КАШІ ТА ФРУКТИ


Приблизно у віці 5-6 місяців більшість дітей безпомилково дають зрозуміти: ми хочемо їсти! Вони готові до більшого, коли одного грудного молока або молочної суміші вже не вистачає, – так починається період прикорму. І першою «дорослою» їжею немовляти найчастіше стають овочі.


Що таке дитяче овочеве пюре
  1. Це рослинні волокна (клітковина), які захищають від запорів - однієї з найбільш частих причин болю у животику у дітей до року.
  2. Це вітаміни і мінерали, які посилюють імунітет, роблять кістки міцними, захищають від інфекцій, покращують сон і роботу нервової системи, внутрішніх органів.
  3. Це різноманітність овочів, кожен з яких знайомить маленького їдця з новими смаками і квітами.

А ось від фруктів в перший прикорм краще утриматися зовсім. На смак вони солодші овочів та злаків – їх краще дати трохи пізніше як десерт, але не основне блюдо в перший місяць знайомства з новою їжею. Після яскравого аромату і смаку яблука чи груші несолодкий кабачок або цвітна капуста припадуть до смаку далеко не кожній дитині. Надалі малюк віддасть перевагу тому, що йому більше подобається. Тому не дивуйтеся, якщо він почне відмовлятися від прісних овочів та безмолочних каш.



ЯКІ ОВОЧІ ВВОДИТИ В ПРИКОРМ ПЕРШИМИ


Порядок введення овочів в прикорм дитини

Черговість введення овочів залежить від їх впливу на незрілий шлунково-кишковий тракт малюка. Тому першими варіантами овочевого прикорму можуть стати однокомпонентні продукти з низьким антигенним навантаженням, що легко перетравлюються. Організму потрібно адаптуватися до нового типу харчування, і чим простіше продукти, тим нижче ризик розвитку алергії, комфортніше травлення.


Таблиця прикорму овочами
Овочі для першого прикорму
Розширення раціону
Ближче до року
Білі та зелені овочі
Жовтогарячі овочі
Овочі з крохмалем
Червоні овочі
  • броколі
  • цвітна капуста
  • кабачок
  • морква
  • гарбуз
  • багат
  • картопля
  • буряк
  • буряк
  • томат
  • перець
  • баклажан
гіпоалергенні
менш алергенні
важко перетравлювати
високий ризик розвитку алергії

Як вводити другий овоч у прикорм

Ви полегшите життя собі і дитині, якщо не будете поспішати з різноманітністю. Потрібно трохи терпіння, щоб немовля звикло до одного незнайомого продукту і ви змогли оцінити реакцію його організму.

Для успішного введення прикорму важливі:

  • 5-6 днів на дегустацію одного виду овоча;
  • ½ чайної ложки для проби в перший день;
  • близько 60 г до кінця першого тижня (об'єм порції збільшується поступово).

Розсмакували кабачок і звикнути до нього – переходите до цвітної капусті, потім до пюре з броколі. Другий овочевий прикорм можна поєднувати з першим: коли порція цвітної капусти збільшується, порція кабачка зменшується.


«На адаптацію дитини до одного блюда прикорму йде мінімум один тиждень».



РОЗШИРЕННЯ РАЦІОНУ: ЯКІ ОВОЧІ ВВОДИТИ В ПРИКОРМ


Після того як малюк спробував два-три овоча – окремо тільки цукіні, тільки броколі, – їх можна компонувати між собою. Просто змішайте декілька ложок і запропонуйте дитині. Можна дати і багатокомпонентне овочеве пюре в одній баночці або овочевий крем-суп, який в залежності від інгредієнтів дозволений дітям з 6-8 місяців. Наприклад, суп-пюре МАМАКО® на козиному молоці з гарбузом або шпинатом, який прекрасно підійде на обід або непізню вечерю. Ніжна консистенція і вершковий смак супу подобаються малюкам, оскільки нагадують мамине молочко або суміш. При цьому козине молоко добре перетравлюється і засвоюється, що допомагає чутливій травній системі немовляти легше підлаштуватися під тверду їжу.

Крем-суп МАМАКО® з гарбуза на козячому молочці – натуральний продукт для нормалізації травлення і адаптації малюка до дорослого меню.




Що можна зробити, якщо дитина випльовує пюре

Можливо, вашій дитині поки не хочеться їсти певний овоч – перемкніть його увагу на інший. Виштовхує цвітну капусту – дайте броколі, на неї результат той же – відкрийте кабачок. Смаки у малюків різні, як і у дорослих. Крім того, немовлятам може знадобитися тиждень і навіть більше, щоб звикнути до нового продукту.

Якщо насилу підходить будь-яка їжа, малюк тільки мусолить і випльовує її, то, можливо, він ще не готовий до зміни їжі. На початку прикорму з появою голоду у дитини повинні формуватися перші навички жування. Нове харчування вимагає практики. Зробіть перерву в один-два тижні і спробуйте знову.


«При виборі прикорму важливо прислухатися до рекомендації вашого педіатра і переваг вашого малюка».



ПЮРЕ ДОМАШНЕЕ АБО В БАНОЧЦІ?


Готові баночні пюре вже давно справжні помічники батьків і вдома, і в гостях, і в поїздці. Багато педіатрів рекомендують починати прикорм саме з таких дитячих продуктів. Разом з різноманіттям овочів малюки отримують збалансовану за вітамінами та мінералами їжу з відбірної сировини. Якість і кількість поживних речовин особливо важливі в перший рік активного росту і розвитку. Тому краще використовувати пюре промислового виробництва.


Як готувати овочі для прикорму

Якщо ви вирішили самі зварити пюре, то це робиться так. Наприклад, вимитий кабачок без шкірки вариться в невеликій кількості води або на пару, після чого його пюрірують в блендері до гомогенної (однорідної, без грудочок, без волокон) маси, охолоджують і дають дитині. Має вийти досить рідке пюре, яке немовля зможе смоктати з ложечки. Сіль і цукор в дитяче харчування не додають.



Жоден малюк не дорослішає без овочевих пюре – хтось починає їсти їх раніше, хтось пізніше. Першими овочами можуть стати броколі, цвітна капуста, кабачок. Вводять їх поступово: один новий продукт в п'ять-сім днів, щоб запобігти і відстежити алергію, а дитина вивчила смак нової їжі. У якому порядку вводити овочі, не має особливого значення: орієнтуватися можна на смакові переваги малюка і мами. Але не змушуйте дитину їсти те, що не подобається. І не турбуйтеся з цього приводу: можливо, малюка не влаштовує смак домашнього пюре, тому спробуйте дати йому пюре з баночки, або навпаки.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 міс. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору