Дитяче харчування на козиному молоці

Дитяче харчування на козиному молоці

7 хвилин
2984
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Дитяча суміш на козиному або коров'ячому молоці – що давати новонародженому і чим годувати дитину з алергією? Щоб зрозуміти переваги того чи іншого харчування, завжди корисно розібрати його склад, і в першу чергу основу – молоко. Яке молоко краще переноситься дітьми і перетворюється в легко засвоювану і корисну їжу для немовлят.

— Тетяно Володимирівно, в чому користь козиного молока для дітей і чим воно відрізняється від коров'ячого?

— Козине і коров'яче молоко – це сировина, яка має багато відмінностей. Склад коров'ячого та козиного молока представлений білками, жирами, вуглеводами, вітамінами, мікро- і макроелементами.


Білки
  • Білки козиного молока практично не містять фракцію білка альфа-S1-казеїну, яка найчастіше викликає алергічну реакцію1. У коров'ячому молоці його багато, в грудному молоці немає зовсім.
  • Білки козиного молока представлені фракціями, які при перетравленні згортаються в рихлу грудочку, і його простіше засвоювати людському організму. Тоді як білки коров'ячого молока формують більш щільні сирнисті згустки, які перетравлюються гірше.


Жири
  • Жирність козиного і коров'ячого молока приблизно однакова всупереч існуючим міфам.
  • У коров'ячому молоці жири представлені великими краплями, і при відстоюванні молока вони збираються нагорі в плівку – при вживанні молоко потрібно збовтувати. У козиному молоці жири представлені рівномірно розподіленими мікрокраплями, тому харчова цінність його вище. Жири козиного молока в складі дитячого харчування легше засвоюються дитиною2.
  • Жири в козиному молоці представлені переважно пальмітиновою кислотою, що корисно для організму, який росте. У грудному молоці, як відомо, пальмітинова кислота становить приблизно 25% всіх жирних кислот.


Вуглеводи
  • Лактоза (молочний цукор) міститься в однаковій кількості в коров'ячому і козиному молоці.


Мікро-і макроелементи
  • Рівень вітаміну B в козиному молоці значно вищий, ніж в коров'ячому.
  • Козиному молоку властива висока мінеральна біодоступність таких елементів, як кальцій, фосфор, залізо, магній3.


— Як роблять дитяче харчування з молока?

— Існують європейські та світові вимоги до дитячого харчування. Має значення технологія, але неважливо, яка використовується сировина - молоко козине або коров'яче.

Молоко тваринного походження повинно бути перероблене таким чином, щоб максимально наблизитися за складом макро- і мікронутрієнтів до грудного молока.

Молоко – це сировина, дитячі суміші – це продукт, який виходить в результаті серйозної переробки молока – його сепарують (роз'єднують на фракції), сушать, знову збагачують і штучно доводять до складу, наближеного до грудного молока. Інакше жодна суміш не пройде сертифікацію в Європі і в світі.


Дитяче харчування на козиному молоці МАМАКО®:

  • виготовляється в Іспанії і Сербії на сертифікованих заводах дитячого харчування;
  • сировина збирається і потім переробляється в стерильних умовах, з використанням усіх сучасних технологій виготовлення;
  • відповідає європейським стандартам і регламентам, проходить ретельний відбір;
  • представлене широким асортиментом харчування для новонароджених, немовлят в період прикорму і дітей старше року.


— Чому немовлятам не можна давати цільне молоко? З якого віку воно з'являється в дитячому раціоні?

— Дітям грудного віку не рекомендується введення цільного тваринного молока, тому що воно помітно відрізняється за біодоступністю і мікроелементному складу від грудного молока – важче засвоюється. Для того щоб не викликати алергічних реакцій, незбиране молоко в якості основного харчування до 1-1,5 року не дають.


— Яким буває харчування на козячому молоці для новонароджених?

— Це адаптована суміш, формула якої відповідає потребам новонародженої дитини.

Маркування молочних сумішей, дозволених з народження:

  • 0—6 місяців;
  • 0—12 місяців.

Маркування молочних сумішей для дітей більш старшого віку:

  • 6—12 місяців;
  • 12+ місяців.

Суміші маркують залежно від складу, структури молекул білка, вмісту мікроелементів. І якщо у мами немає молока і вона не в змозі годувати грудьми, дитині може бути введена суміш на основі козиного молока, що відповідає її віку.


— Чим суміші на козиному молоці відрізняються від сумішей на коров'ячому молоці?

— Якщо брати тільки склад, то вони схожі – і відповідають міжнародним вимогам до дитячого харчування. Але кожна сировина має свої особливості. У сумішах на козиному молоці білки представлені тією групою, яка є в сировині. Вони будуть легше перетравлюватися дитячим організмом. Крім того, для білкової складової козиного молока характерна низька алергенність.


— Чи правда, що суміші на козиному молоці можна давати дітям з непереносимістю коров'ячого молока?

— Алергія – дуже індивідуальний стан організму, вона може проявлятися як на коров'яче, так і на козине молоко. Тому, якщо дитині не підходить коров'яче молоко, це абсолютно не означає, що йому обов'язково підійде козине молоко, хоча найчастіше буває саме так.

Алергія на продукцію з коров'ячого молока

За призначенням лікаря можна пробувати вводити в раціон дитини продукти харчування на козиному молоці.
Якщо негативної реакції немає, можна залишатися на козиній продукції.

Профілактика алергії до молочних білків

Часто суміші з козиного молока рекомендують для профілактики, тобто до виникнення будь-якої алергічної реакції.

А ось при лактазній недостатності дитині не підійдуть лактозні суміші ні на коров'ячому, ні на козиному молоці.


Чим корисне дитяче харчування на козиному молоці
  • Харчування виробляється заводі за сучасними технологіями, тому воно максимально наближене за складом до грудного молока.
  • Продукція збагачена компонентами, які позитивно впливають на розвиток дітей, становлення нервової системи, легкі в перетравленні і засвоєнні, тому діти, яких годують сумішами на козиному молоці, як правило, добре набирають у вазі.
  • Продукцію на козиному молоці можна вживати всім дітям, якщо вона їм підходить і не виникає індивідуальної непереносимості.


Продукція МАМАКО® виготовлена з якісної сировини. Її можна рекомендувати дітям, яким з тієї чи іншої причини доводиться вводити догодовування у вигляді сумішей. Або в подальшому, на етапі введення прикорму, оскільки продукція представлена широким асортиментом, в тому числі молочними кашами і крем-супами. Вся продукція сертифікована і може бути рекомендована дітям з непереносимістю коров'ячого молока, але після проб і консультації з лікарем-педіатром.

Информационные источники

Читайте також

Вгору