Дієта мами при годуванні груддю

Дієта мами при годуванні груддю

7 хвилин
14870
Avatar

Розповідаємо, як дієта годуючої мами впливає на її молоко, до яких проблем може призвести неправильне харчування при грудному вигодовуванні, а також про те, що їсти і скільки пити рідини для підтримки потрібної кількості молока.

— Чи впливає дієта годуючої мами на склад грудного молока?

— Багато фахівців України та інших країн СНД переконані, що годуючій жінці обов'язково потрібна дієта, інакше у дитини з'являться висипання. З цієї причини мами часто відмовляються від грудного вигодовування, так як не витримують раціон з однієї гречки і парових котлет.

Однак, грудне молоко має досить постійний склад, і все, що потрібно, дитина отримає з маминого організму. Для цього раціон харчування годуючої мами повинен бути різноманітним і повноцінним, щоб вона могла заповнити запаси, а грудне вигодовування не відбивалося на її самопочутті і загальному здоров'ї.


— Які продукти можна їсти при годуванні грудьми?

— Вагітність і лактація - це велике навантаження на жіночий організм. Жінка повинна їсти все те, що їла під час очікування малюка. Нові продукти потрібно вводити невеликими порціями, бажано в першій половині дня, щоб легше було відстежити реакцію дитини. Однак, в будь-якому випадку, сідати на жорстку дієту без показань не слід.

Випадки, коли проводиться корекція маминого раціону

Захворювання у мами

  • цукровий діабет
  • подагра
  • лактазна непереносимість
  • целіакія
  • харчова алергія

Захворювання у дитини

  • харчова алергія
  • лактазна недостатність

— Дієта годуючої мами при коліках у дитини не має доведеної ефективності. Коліки - більше фізіологічний стан, і на них харчування мами не вплине. Можна спробувати прибрати продукти, що підвищують газоутворення, - вони здатні викликати бродіння в травному тракті і, отже, гази.

Якщо мама вважає, що у малюка проблеми з травленням з'явилися через те, що вона з'їла щось не те, потрібно скасувати «шкідливий» продукт і подивитися на реакцію дитини. Якщо мама права, то стан малюка нормалізується, а при повторному введенні цього продукту у нього знову з'являться ті ж проблеми.


— Чи може мама вибрати раціон самостійно або необхідно обов'язково звернутися до лікаря?

— Раціон мама може скласти сама або можна звернутися до дієтолога або гастроентеролога, а також до свого сімейного лікаря.


— Прийом їжі бажаний до або після годування грудьми?

- Їсти важливо регулярно, повинні бути присутніми всі прийоми їжі. Перед годуванням грудьми, також рекомендується тепле пиття - склянка води, чашка чаю або компоту. В добу жінці необхідно випивати хоча б 1,5-2 літра рідини, але ця цифра залежить від індексу маси тіла.


— Чому лікарі не підтримують суворі дієти без медичних приписів?

— Відсутність різноманітного харчування може привести до депресії, відмови від грудного вигодовування. І щоб уникнути цих проблем, не варто обмежувати раціон навіть в солодощах. Дієта при грудному вигодовуванні безглузда і марна, як для мами, так і для дитини. Маминому організму вітамінів, мікроелементів, жирів, вуглеводів і білків потрібно ще більше, ніж до вагітності і пологів, тому що вона годує грудьми.


— У яких випадках слід звернутися до лікаря?

— Будь-які проблеми з грудним вигодовуванням краще обговорити з фахівцем. Годуючі жінки часто стикаються з лактостазом, але, на жаль, не звертаються до фахівців, що тягне неприємні наслідки. Вони намагаються самі розцідитися, а коли не виходить впоратися з ситуацією, стає ще важче. Тому, якщо грудне вигодовування ускладнене, з'являються затвердіння в грудях, підвищення температури тіла, треба відразу звернутися до консультанта з грудного вигодовування або гінеколога.


— Чи заважає материнська дієта лактації?

— Якщо жінка недоїдає або вживає мало рідини, то молока може стати менше. Немовля не буде наїдатися, і з часом його доведеться повністю перевести на суміш. Краще скасувати дієту і перейти на здорове звичне харчування.


— Якими ще можуть бути причини переведення на змішане або штучне вигодовування?

— Повністю замінювати грудне вигодовування небажано: все-таки грудне молоко - найкраще харчування для дитини, і це, на щастя, всі вже знають. Але, якщо всупереч всім старанням мами, налагодити або відновити вигодовування грудьми не виходить, а дитина наполегливо втрачає вагу, то необхідно ввести суміш для догодовування.

Адаптовані суміші МАМАКО® Premium на козиному молоці максимально наближені за складом до грудного молока і можуть бути рекомендовані для вигодовування немовляти з народження. Алергії, порушення травлення можна скорегувати спільно з консультантом по грудному вигодовуванню або педіатром.


Закликаю жінок не мучити себе дієтами. Період грудного вигодовування - золотий час, коли ви можете перебувати з дитиною в дуже тісному зв'язку. Тому і для свого здоров'я, і для здоров'я свого малюка їжте те, що вам подобається, але в розумних кількостях.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.

Читайте також

Вгору