Як і чим годувати немовля при харчовій алергії

Як і чим годувати немовля при харчовій алергії

10 хвилин
6876
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Коли у дитини висока ймовірність розвитку алергії або вже проявляються її симптоми, здається, що ви безсилі у виборі дитячого харчування. Чи так це? Чим годувати дитину при харчовій алергії, які продукти виключити на грудному і штучному вигодовуванні, а також в першому прикормі, щоб знизити вплив алергенів на організм, розповідає лікар-педіатр і дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, чому маленькі діти реагують на їжу?

— Харчовою алергією називається гіперреакція на певні продукти з надлишковим виробленням гістаміну, яка найчастіше проявляється у вигляді шкірного синдрому або небезпечних станів: кропив'янки, набряку Квінке, анафілактичного шоку.

У дитини ще незрілі ферментативна, імунна системи і шлунково-кишковий тракт. У зв'язку з цим часто виникають псевдоалергічні реакції, за проявами схожі з алергічними. Але з часом дитина їх переростає.

Харчова алергія у немовляти часто проявляється в 3-4 місяці або на етапі введення прикорму в 6-7 місяців.


Фактори, які збільшують ризик харчової алергії

  • Спадковість.
  • Штучне вигодовування.
  • Неправильно підібрана суміш.
  • Занадто ранній або занадто пізній початок прикорму.

— Якщо алергія у одного з батьків, то ймовірність розвитку алергії у дитини - близько 30-40%. Якщо алергія у обох батьків, то алергія у дітей, за різними джерелами, виявляється в 50-80% випадків.


— Які ознаки харчової алергії у дітей?

— Непросте запитання. Коли дитина до року приходить з висипом, про причини її появи педіатр або дерматолог не завжди може сказати однозначно. Особливо непросто, коли висип з'являється, наприклад, в паховій області. Медики спочатку називають це пелюшковим дерматитом, але має він алергічну природу або це контактна реакція на підгузок або приєднання вторинної інфекції, розбираються в процесі.

Поширені зони ураження і симптоми харчової алергії у немовляти

  • Почервоніння, висип на обличчі, щоках.
  • Луска на голові (гнейс).
  • Тріщини за вухами (золотуха).
  • Сухість по всьому тілу, свербіж шкіри.
  • Роздратування в паховій зоні, на сідницях.
  • Роздратування на колінах, складках під колінами.
  • Зміни шкіри на ліктях, в ліктьових згинах.

— Диференціювати атопічний дерматит і алергічний компонент досить складно. У ста відсотків дітей до року з атопічним дерматитом є великі висипання на шкірі і її сухість, але лише у 30% з них діагностується істинний аллергоз. В інших випадках це особливості генетики, які пов'язані з нестачею певних шкірних елементів, через що шкіра малюка погано затримує воду і ліпіди: у зв'язку з цим з'являється атопічний дерматит. У багатьох маленьких пацієнтів в подальшому шкіра стає більш щільною, зростає і розвивається, вираженість атопічного дерматиту знижується, але необхідне систематичне використання кремів-емолентів.


При будь-яких ознаках дитячої алергії або атопічної екземи потрібно звертатися до лікаря, щоб підібрати нову суміш або скорегувати раціон дієтою. Або мама, яка годує, повинна бути фахово проконсультована.


— Яку роль у розвитку алергопатології грає тип молочного вигодовування?

— Материнське молоко для потенційної дитини-алергіка, у якої батьки-алергіки або вже з'явилися висипання і атопія, - краще харчування.

Що призводить до харчової алергії у немовляти

Алергія на грудне молоко

  • Жінка їсть велику кількість продуктів, багатих білком молока корови.
  • Рекомендується знизити норму споживання молочних продуктів і обмежено вводити в раціон тільки ферментовану молочну продукцію.

Алергія на дитячу суміш

  • Суміші виробляють на основі чужорідного молочного білка тварин.

— На яке харчування найчастіше реагують немовлята?

— Найбільш агресивними вважаються суміші на основі коров'ячого молока, в яких немає розщепленого білка. Але є й чимало дітей, які прекрасно їх перетравлюють і засвоюють без алергічних реакцій.

Поширені продукти-алергени:
  • Цільне молоко.
  • Соєві боби.
  • Риба та морепродукти.
  • Пшениця.
  • Горіхи.
  • Персикові, кісточкові культури.
  • Курка, яйця.

У дітей до року найчастіше зустрічається алергія на коров'ячий білок; при цьому можливий перехресний алергоз до яловичини і телятини. «Дорослі» продукти, які не вводять дітям до року або навіть до двох-трьох років, - цитрусові, шоколад, мед - завжди можуть викликати різні алергічні реакції.


— Що не можна і що можна їсти мамі, що годує, якщо дитина реагує на грудне молоко?

— Дієти годуючим мамам не показані. Але якщо у дитини висип з'явився явно від грудного молока, то мамі треба переглянути кількість коров'ячого білка, яку вона вживає. Виключення з раціону всіх продуктів не має сенсу, досить відмовитися від цільного і згущеного молока, сиру через високу концентрацію коров'ячого білка, помірно вживати тверді сири. Краще засвоюється ферментований білок, тому допускаються кефір, йогурт в обсязі не більше 200-250 мл в день. Інші потенційно алергенні продукти також їсти можна, але в помірних кількостях. У мами повинно бути звичайне повноцінне харчування.


— Як змінюється харчування дитини з харчовою алергією?

— Важливо визначити, що у дитини: алергія або атопічний дерматит.

Харчування дітей з атопічним дерматитом

  • Якщо проблеми зі шкірою не мають алергічного генезу, з раціону дитини нічого виключати не потрібно.

Суміші для дітей з харчовою алергією

  • Якщо у дитини виражена алергія, то підбирається лікувальна суміш з високим гідролізом молочного білка.
  • Якщо батьки - алергіки, але у дитини немає проявів алергії, призначається профілактична гіпоалергенна суміш.

Які продукти вводити в перший прикорм

  • Крупи - гречка, рис, вівсянка, кукурудза.
  • Овочі зелено-білого ряду - кабачок, кольорова капуста, броколі.
  • М'ясо - кролик, індичка, нежирна свинина.
  • Олія - оливкова, соняшникова. Пробувати вершкове масло потрібно акуратно.

— При ознаках харчової алергії, як правило, добре засвоюється кефір, але не всіма дітьми. І якщо алергія у малюка до казеїну, то в прикорм молочні та кисломолочні продукти не вводять.

Якщо ви не знаєте, є у дитини алергія на продукт чи ні, потрібно давати його, починаючи з невеликої кількості (менше 1 чайної ложки), поступово збільшуючи порцію.


— Як правильно вводити прикорм дітям, схильним до алергічних реакцій?

— Спеціального прикорму для таких малюків немає. Важливо дотримуватися рекомендацій вище. Також потрібно вести харчовий щоденник: фіксувати раціон за день і реакції на нього. Заповнення харчового щоденника для батьків - трудомісткий процес, але в складних ситуаціях він допомагає розібратися, що ж відбувається з малюком, які продукти можна давати, а які не варто.


— Не можемо не запитати, бо багато батьків цим цікавляться. Провокаційна проба: ви проти або за?

— Це дуже чутлива тема і для лікаря, і для батьків, і, звичайно, для дитини. Введення потенційного алергену може привести до самих небажаних реакцій. Для малюка це зайва провокація, і кожна наступна гостра алергічна реакція наближає такі. Цього ланцюга, навпаки, треба розривати, а не провокувати його виникнення. Подивитися реакцію дитини на продукт лікарям сьогодні допомагає молекулярна алергодіагностика, а провокаційні проби йдуть в минуле.


— Чи проводиться лікування харчової алергії у немовлят? Як можна швидко купірувати неприємні алергічні симптоми і полегшити стан дитини?

— У дітей до року з алергічними проявами ферментативна система, як правило, дозріває до трьох років, і, наприклад, харчовий алергоз йде зовсім і все стає нормально, або відбувається атопічний марш і харчова алергія переходить на дихальні шляхи. Такий стан буде виражений не так висипаннями, як анафілактичною реакцією, - або ж приєднаються бронхіальна астма, алергічний риніт. Спрогнозувати розвиток захворювання допоможуть лабораторні дослідження.

Препарати призначаються дитині з вираженим атопічним дерматитом, алергічними реакціями негайного типу. Малюкові дають протиалергійні засоби, іноді доводиться призначати гормональні препарати, мазі або креми. Дітям-атопікам дуже важливо користуватися кремами-емолентами, які захищають шкіру від постійних висипань, покращують її властивості і усувають сухість, тому що чим сухіша шкіра, тим вища ймовірність появи висипу.


— Чи існують дієві методи профілактики харчової алергії?

— На прикормі не потрібно поспішати і давати всі продукти поспіль. Коли у малюка немає висипу, батьки вдаються до крайніх заходів і дають йому що завгодно, забувши про свою генетику. Але це неправильно. Точно так само і з сумішшю. Дитині з ризиком виникнення алергічного захворювання краще відразу підібрати гіпоалергенну суміш, а не вводити звичайну. Здоровому малюкові і малюкові з обтяженим сімейним анамнезом можна рекомендувати суміш на основі козиного молока, в якому менше викликаючого алергію казеїну в порівнянні з коров'ячим молоком.


Для дітей на грудному і штучному вигодовуванні важливо враховувати загальноприйняті закони організації харчування при схильності до харчової алергії або вже наявному алергічному захворюванні. Годуючим мамам потрібно харчуватися повноцінно: елімінаційні дієти абсолютно не потрібні, навіть якщо дитина - алергік. І дозволяйте собі більше відпочивати. За канонами психосоматики, вплив психологічних чинників на здоров'я дитини і фізіологію її шкірних покривів дуже виражений - висип виникає найчастіше у тих дітей, чиї мами фізично найбільш виснажені і втомилися. У підборі дитячої суміші та індивідуального меню прикорму завжди допоможе ваш педіатр.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору