Як зрозуміти, що дитяча суміш не підходить дитині

Як зрозуміти, що дитяча суміш не підходить дитині

7 хвилин
50116
Avatar

Як зрозуміти, що новонародженому не підходить суміш? Лікарі рекомендують уважно стежити за станом його здоров'я і поведінкою, а також розбиратися в цифрах на пакуванні з харчуванням і не поспішати вводити або змінювати суміш без попереднього лікарського огляду немовляти.

— Якщо суміш не підходить немовляті, що може бути не так?

— Проблеми з дитячою сумішшю можуть з'являтися в будь-який час, якщо вона підібрана не за віком або показаннями, або якщо дитині не подобається її смак.


Ознаки того, що суміш не підходить:

  • відрижки;
  • рідкі випорожнення, запори;
  • неможливість самостійно випорожнитися;
  • коліки, здуття животика, підвищене газоутворення;
  • алергічний висип на шкірі;
  • занепокоєння, відмова від їжі.

При невідповідності суміші батьки в першу чергу побачать недобір ваги. Наявність проблеми лікар зможе підтвердити лабораторно.


— Перше, що ви відзначили, - вік. Чому це важливий фактор для дитини на штучному харчуванні?

— Крихітка росте, змінюються її потреби в білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінералах і інших нутрієнтах, важливих для розвитку. Тому для кожного віку розроблена певна формула молочної суміші.


За віком розрізняють такі формули:

  • «1» — від 0 до 6 місяців;
  • «2» — від 6 до 12 місяців;
  • «3» — від 12 місяців до 3 років.

Кількість всіх складових в кожній формулі чітко розраховується, тому важливо дотримуватися відповідності віку. Наприклад, недостатнє споживання білка призведе до уповільнення зростання і розвитку малюка, а надлишковий білок - до ожиріння і проблем з нирками.


— Як зрозуміти, що дитині не підходить суміш?

— Якщо малюк погано набирає вагу або на тлі повного благополуччя, без контакту з хворими дітьми, має ознаки проблем з травленням, про які ми поговорили, то і це може вказувати на суміш. Також, якщо після скасування суміші або переведення на іншу суміш стан дитини нормалізується, значить, проблема була саме в суміші.


— Відомо, що молочна суміш підвищує ризик розвитку харчової алергії до білків коров'ячого молока. Як вона проявляється у немовлят? Якщо дитині не підходять суміші, що робити батькам?

— Найчастіше алергія на білок коров'ячого молока спадкова і в родині вже є подібні проблеми. З огляду на сімейний анамнез, можна запідозрити таку алергію і у немовляти. У немовлят виділяють дві форми прояву захворювання.

Шкірна форма алергії:

  • висип;
  • свербіж (діатез);
  • загострення дерматиту.

Гастроінтестинальна форма алергії:

  • запори або багаторазова діарея, можливо, з домішками слизу, крові;
  • зниження апетиту аж до повної відмови від їжі;
  • зниження ваги або погана його прибавка.

Ці симптоми можуть бути присутніми при декількох небезпечних захворюваннях, тому важливо звернутися до лікаря: можливо, буде рекомендовано госпіталізацію для подальшого обстеження. Підтвердити або виключити алергію можна, провівши провокаційну пробу. У грудному віці, на жаль, лабораторні дослідження малоефективні.


Якщо батьки бачать якісь небезпечні симптоми, їм відразу потрібно звернутися до лікаря і не затягувати з цим візитом, тому що багаторазове виникнення діареї або блювоти може призвести до зневоднення і небезпечних наслідків. Якщо дитині перестала підходити суміш, то скасовувати її і замінювати іншою сумішшю можна тільки після медичної консультації.


— Як правильно підібрати суміш дитині: на що зазвичай звертають увагу лікарі в цьому процесі?

— Підбір суміші здійснюється разом з педіатром, який добре знайомий з усіма хворобами і станами дитини.

Наприклад,

  • для дитини, схильного до алергії, призначається гіпоалергенна суміш;
  • для дитини з синдромом зригування - антирефлюксна молочна суміш;
  • для недоношених дітей - суміш «наздоганяючого зростання»;
  • для здорових малюків - молочна суміш за віком адаптована за білками, жирами та вуглеводним складом.

У складі дитячої молочної суміші не повинно бути ароматизаторів, барвників, консервантів, підсолоджувачів, підсилювачів смаку, бажано, щоб не було пальмової олії і крохмалю. Молочна суміш повинна бути високоадаптованою і максимально наближеною за складом до грудного молока.

МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.


— Чи справді суміші на козиному молоці рідше викликають запори та інші розлади травлення?

— На тлі прийому молочної суміші на основі козиного молока при неодноразових дослідженнях було відзначено зменшення кількості дітей з функціональними порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту.

Козине і коров'яче молоко відрізняються за складом жирів і білків. Жири козиного молока формують більш дрібні глобули - це полегшує взаємодію з травними ферментами1. А склад білків козиного молока такий, що вони утворюють пухкі частинки, що сприяє більш легкому та швидкому засвоєнню суміші. Адаптовані суміші МАМАКО® Premium на козиному молоці можуть бути рекомендовані як для догодовування, так і в якості основного харчування при штучному вигодовуванні. Суміші розділені по східцях і мають склад, наближений до грудного молока відповідно до віку і потреб дитини.


При виборі молочної суміші важливо орієнтуватися на вік і анамнез дитини. Якщо мама вирішила використовувати нову суміш або вперше зіткнулася з необхідністю штучного вигодовування, то краще діяти в тандемі з педіатром. Також потрібно пам'ятати, що при появі будь-яких негативних змін у загальному стані дитини на тлі харчування молочною сумішшю слід негайно звернутися до лікаря.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Информационные источники

Читайте також

Вгору