Як зрозуміти, чи підходить суміш дитині?

Як зрозуміти, чи підходить суміш дитині?

7 хвилин
15914
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Як зрозуміти, що суміш не підходить новонародженому? Валерія Максимівна Щелкунова, лікар-неонатолог, виділяє критерії і симптоми, які можуть вказувати на те, що є необхідність підібрати іншу дитячу суміш.

— Валеріє Максимівно, як зрозуміти, чи підійшла суміш для немовляти?

— Якщо дитина на тлі вживання суміші додає у зрості і вазі, її нічого не турбує - значить, суміш підходить. У всіх інших випадках у батьків є привід поставити собі питання, чи ту суміш вони вибрали і чому харчування перестало підходити малюкові.


Ознаки того, що суміш не підходить:
  • дитина погано набирає вагу, відстає у рості і розвитку;
  • часті відрижки;
  • неспокійний сон з пробудженнями, плачем;
  • сильні болі, коліки;
  • занепокоєння під час або після годування;
  • діарея або закреп;
  • слиз, неперетравлені грудочки їжі в калі.


— Проблеми з введенням суміші можуть бути пов'язані з віком?

— Скоріше це пов'язано з сумішшю, яку дають дитині. Проте, проблеми можуть з'явитися з самого народження при неправильно підібраному харчуванні, особливо якщо потрібно лікувальний продукт, а малюк отримує звичайний.

Також проблеми нерідко починаються при переході з одного ступеня харчування на іншу в міру росту дитини, навіть не дивлячись на те, що її годують сумішшю однієї і тієї ж лінійки, - компонентний склад і концентрація основних поживних речовин у формулі змінюються.


— Що можна сказати про пальмову олію, яке потрапляє в дитячу суміш?

— Не існує досліджень, що достовірно підтверджують алергенність пальмової олії. Але ряд даних свідчить про те, що вживання пальмової олії може мати віддалені наслідки для розумового розвитку малюка, оскільки при його переробці виділяються речовини, які згубно впливають на організм, гальмуючи хімічні процеси. Крім того, пальмітинова кислота в пальмовій олії, як показали дослідження, знаходиться в іншій позиції, ніж в грудному молоці, що призводить до порушення обміну кальцію і закрепів.


— А якщо погіршення стану дитини не пов'язане з адаптацією до суміші? Як відрізнити реакцію на суміш від інших проблем?

— Необхідно зіставити проблеми, що виникли, з періодами годувань і за кількома критеріями оцінити, як дитина перетравлює суміш.


Чому не підходять суміші
Критерій
Характеристика стану
Можлива причина
Поведінка
  • Дитина починає турбуватися, плакати, відмовлятися від пляшечки.
  • Стоматит.
  • Лактазна недостатність.
  • Алергія на білки коров'ячого молока.
  • Індивідуальна непереносимість компонентів.
Випорожнення
  • Різко смердючий запах, характер стільця змінюється з кашоподібного, більш рідкого на твердий з грудочками.
  • Закрепи і калові пробки, що супроводжуються появою анальних тріщин.
  • Патологічні домішки крові, слизу, неперетравлені грудочки їжі.
  • Збій процесу травлення.
Живіт
  • Здуття, щільний надутий животик.
  • Підвищене газоутворення.
Відрижки
  • Часті відрижки.
  • Рясні відрижки, блювота.
  • Неправильно підібрана суміш, перегодовування.
  • Дефект годування - неправильна поза, пляшечка.
  • Патологія органів травлення.
Шкіра
  • Почервоніння.
  • Висип.
  • Алергічна реакція.

Лікарі рекомендують вводити суміш поступово навіть при переході на нову формулу однієї і тієї ж лінійки, щоб була можливість зробити крок назад, якщо в стані малюка з'являться небажані зміни.


— Як відрізнити проблеми з сумішшю від алергії на білок коров'ячого молока?

— Алергія на білок коров'ячого молока з'являється практично відразу, як тільки починається вигодовування сумішшю. Її симптоми пропорційні збільшенню обсягу харчування: чим більший об'єм, тим більші прояви. І на яку б суміш ні перевели малюка, якщо вона має в основі коров'яче молоко, проблеми залишаться тими ж самими.

Все, що не підходить під це визначення, чи не буде алергією на білки коров'ячого молока, яку до того ж підтверджують тестами на специфічні імуноглобуліни.

Нерідко замість аналізів роблять пробний перехід на суміш на основі козиного молока: іноді це допомагає, і симптоми зникають. У набір білків коров'ячого та козиного молока входять казеїн і конкретні білки для кожного виду молока. Якщо у дитини алергічна реакція виникає ізольовано на білки коров'ячого молока, а на казеїн реакції немає, тоді суміш на козиному молоці може стати пріоритетною.

МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




— Що робити, якщо суміш не підходить дитині?

— При будь-якій підозрі на проблеми з животиком або шкірою у дитини потрібно звернутися до лікаря. Підбирати суміш самостійно, за порадою подружок або бабусь не варто, тому що дитині може знадобитися спеціалізоване молочне харчування, доцільність призначення якого може оцінити тільки лікар, так само як і те, чи підходить або не підходить малюкові суміш.

— При яких проблемах ставиться питання про заміну звичайної суміші на лікувальну?

— Такі суміші вводяться в міру необхідності. Якщо доведена лактазна недостатність, призначають безлактозну суміш. Залежно від ступеня харчової алергії підбирають профілактичну суміш, суміш-гідролізат або амінокислотну. Діти дуже погано їдять лікувальні продукти: вони несмачні і не дають насичення. Тут інакше підбирається обсяг і вираховується калораж, і такі речі повинен робити лікар.


— Як підібрати суміш, чого не повинно бути в її складі?

— Підбір суміші повинен бути спільним рішенням лікаря-педіатра і батьків. Найчастіше спочатку призначаються суміші на основі коров'ячого молока. Потім в залежності від стану дитини і в разі поганої реакції йдуть варіації сумішей з білком козиного молока, гідролізатами і так далі.


На що звернути увагу при виборі суміші
  • Відповідність формули дитячому віку.
  • Основні поживні речовини - білки, жири і вуглеводи, вітаміни і мінерали - повинні повністю покривати всі вікові витрати дитини.
  • Наявність біфідобактерій (пробіотиків) - вони корисні для вирішення кишкових проблем і нормалізації травлення, стимулювання імунітету.
  • Наявність жирних кислот, в тому числі незамінних ARA і DHA, які допомагають зростати і розвиватися головному мозку.
  • У складі харчування не повинно бути генно-модифікованих продуктів (ГМО), стабілізаторів, цукру, додаткових домішок у вигляді консервантів. Потрібно уникати пальмової олії.


— Яку суміш вибрати для здорового малюка: на козиному або на коров'ячому молоці?

— Як я вже говорила, у нас чомусь апріорі починають зі суміші на коров'ячому молоці, хоча багато педіатрів практикують і призначення сумішей на козиному молоці. Дослідження останніх років показують, що козині суміші не гірші, а в багатьох випадках кращі.


Хорошим прикладом будуть адаптовані суміші МАМАКО® на легкозасвоюваному козиному молоці. Вони містять оптимальну кількість білка, в складі немає ГМО і пальмової олії, і повністю покривають потреби дитячого організму щодо білкового, жирового, вуглеводного складу, макро- і мікроелементів, вітамінів. Важливо й те, що в сумішах присутня біфідофлора, а жирні кислоти поєднуються з лютеїном, яких потребують мозок і органи зору.


Дуже часто суміші на козиному молоці легше засвоюються дитиною і, отже, викликають менше проблем з травленням. У порівнянні з коров'ячим молоком на тлі застосування козиного молока рідше виникають алергічні реакції і розлади травлення у вигляді закрепів і зригування.



Харчування сумішшю для дитини нефізіологічне, тому будь-яка зміна в її стані на тлі змішаного або штучного вигодовування має бути розцінена батьками як тривожний дзвіночок. Спостерігаючи у дитини відрижки, відставання в рості і розвитку, хворобливі і часті коліки, занепокоєння під час годування, запори, діарею або інші стани, можна припустити, що суміш їй не підходить. І в даному випадку єдино правильним буде консультація з педіатром. Самостійні рішення і експерименти по підбору суміші небажані, оскільки дитині може знадобитися спеціалізована молочна суміш, яку потрібно вміти підібрати.

Читайте також

Вгору