Як зціджувати грудне молоко

Як зціджувати грудне молоко

10 хвилин
9771
Avatar

Молоковідсмоктувачі - зручна сучасна річ, яка допомагає при частому зціджуванні великих залишків молока. Але деякі з них поступаються ручному методу за ефективністю і можуть легко пошкодити груди. Який спосіб вибрати і як правильно зціджувати, щоб забезпечити безболісний відтік молока?

— Чи потрібно зціджувати грудне молоко після годування?

— При раціональній організації вигодовування, достатній лактації і відсутності проблем з грудьми зціджування жінці, як правило, не потрібне. Однак, незважаючи на безліч суперечливих думок, є ряд ситуацій, коли зціджування показане або рекомендоване.


Навіщо спустошувати груди
  • Щоб підтримати і зберегти лактацію при тимчасових протипоказання до природного годування грудьми з боку матері або дитини.
  • Щоб полегшити стан мами, коли груди стають як камінь, і при ризику розвитку лактостазу.
  • Для вигодовування хворої дитини в умовах реанімації.
  • При розлуці жінки з малюком в зв'язку з роботою чи навчанням і необхідністю в цьому випадку зціджувати і заморожувати грудне молоко.
  • Для попередження утворення тріщин на сосках.
  • Для поліпшення процесу вироблення молока, коли прикладання до грудей недостатньо.


— Як часто проводиться процедура зціджування?

— Частота зціджування залежить від показань до цієї процедури. Наприклад, для вироблення великої кількості грудного молока важливо зціджуватися не рідше ніж кожні три години і вдень, і вночі, імітуючи смоктання грудей дитиною.

Ранок, день чи ніч

Певного (кращого) часу доби для зціджування немає, все індивідуально. Їсти перед процедурою не потрібно: при ГВ важливо весь час отримувати різноманітне і повноцінне харчування.

Після смоктання грудей

Завжди, якщо дитина бере груди. Перед прикладанням до грудей зціджувати небажано, інакше дитина не буде отримувати переднє молоко.

До смоктання грудей

При лактазній недостатності у малюка, щоб додати фермент в порцію або прибрати переднє солодше молоко, а також при обробці сосків для профілактики тріщин.


— Розкажіть, як зціджувати молоко руками, наскільки це складний процес і з чого почати.

Підготовка до зціджування грудей

— При зціджуванні окситоциновий рефлекс (виділення молока під дією гормону окситоцину) менш активний, ніж при природному ссанні грудей, тому дуже важлива його стимуляція перед початком процедури. Також важливо дотримуватися правил гігієни: підготувати чистий посуд під молоко, вимити руки. Груди перед кожним зціджування мити не потрібно: гігієнічних процедур під час щоденного прийняття душа цілком достатньо. Часте миття ніжної шкіри грудей, особливо з милом, буде її пересушувати і провокувати появу тріщин.

Як почати зціджувати молоко

— Жінці рекомендовано зайняти зручне положення сидячи або стоячи і, тримаючи посуд для молока близько біля соска, починати зціджування. Варто пам'ятати про обробку соска і ареоли декількома краплями молозива або молока на початку і в кінці кожної процедури, щоб уникнути появи тріщин сосків. Зціджуватися потрібно акуратно, неагресивно, без прикладання надмірної сили.

Як правильно зціджувати молоко

— Схема нижче показує, як зціджувати: встановлювати правильно кисть і пальці.


Illustration

  1. Покладіть великий палець на ареолу, а вказівний - з нижнього протилежного боку ареоли. Інші пальці підтримують грудну залозу.
  2. У напрямку до грудної клітки обережно і неглибоко натисніть на грудь, неначе злегка затискаючи її пальцями. Під ареолой знаходяться молочні протоки. Іноді можна відчути «кульки» під пальцями. Це молочні синуси, які також можуть бути порушені.
  3. Проштовхуйте пальці вперед і чергуйте рухи натискання і послаблення. Молоко може піти не з перших секунд, видавлюватиметься по краплині або струменем.
  4. Час від часу працюйте з боків: так всі зони грудної залози будуть рівномірно спустошені.
  5. Коли молоко перестане активно текти (зазвичай через три-п'ять хвилин), перейдіть до другої груді, а після, як відчуєте прилив, знову поверніться до першої. Щоб процес був успішним, важливо не поспішати і зосередитися на зціджуванні протягом приблизно півгодини.



Якщо при зціджуванні боляче, значить, порушена техніка. Не слід терти або шкребти шкіру. Правильний рух пальців нагадує перекочування. Також не стискають соски - це не сприяє витіканню молока (адже дитина захоплює сосок з ареолою).


— Як зцідити молоко руками при застої в грудях?

— Зціджують завжди акуратно, намагаючись не травмувати груди. При ризику лактостазу, застоях і вже затверділій молочній залозі, наявності больового синдрому потрібно намагатися повністю зцідити груди. Якщо є ознаки інфікування, температура тіла, лікар призначає антибіотикотерапію.

Жінки часто натирають груди, натискають синці, чого допускати не можна. Досить по три-п'ять хвилин зціджувати кожну грудь і чергувати їх. Не потрібно намагатися це зробити швидко. Можна міняти руку.


— Чи є відмінності при зціджуванні ручним і електричним молоковідсмоктувачем? Який спосіб кращий?

— Все індивідуально. Жінка вибирає для себе найбільш зручний метод. Головне, пам'ятати, що при правильному зціджуванні не повинна відчуватися біль.

  • Переваги ручного зціджування:

    вважається більш м'яким, при правильній техніці зціджування менший ризик травматизму тканин молочної залози.

  • Переваги відсмоктувача:

    допомагає при вираженому нагрубанні молочних залоз, сильних больових відчуттях під час ручної процедури, чутливості грудей.


— Як правильно зціджувати грудне молоко молоковідсмоктувачем?

Вибір молоковідсмоктувача також залежить від багатьох факторів. Різні моделі мають як плюси, так і мінуси.

Особливості використання молоковідсмоктувача

З гумовою грушею:

не забезпечує стерильність зібраного грудного молока, часто призводить до травм молочної залози, малоефективний.

Електричний:

використовується стаціонарно, тому в дорозі ним користуватися незручно. Не завжди регулюється потужність - в результаті травмується тканина молочної залози.

Ручний:

вимагає від мами трохи більше навичок, витримки, часу. Краще звертати увагу на моделі, у яких є регулятор потужності.


Найпоширеніші помилки зціджування
  • Спустошення грудей через біль: так бути не повинно. Біль часто виникає при сильному натисканні на груди і стисканні соска, неправильному механізмі зціджування, а також роботі мокрими від молока руками, які ковзають по шкірі, так що можна натерти садна.
  • Порушення правил стерилізації апарату: загрожує інфікуванням грудей або зцідженого молока.
  • Занадто висока інтенсивність зціджування: травмує молочну залозу. Для більш ефективного збору молока потрібно звертати увагу на збіг воронки молоковідсмоктувача з центром соска.


— Як ви ставитеся до аптечних трав'яних засобів для лактації?

— Використання народних засобів не має наукового обґрунтування. Для збереження і збільшення лактації має значення стимуляція окситоцинового рефлексу перед зціджуванням. В цю процедуру входять теплий неміцний чай, підігрітий сік, теплий душ, компрес на молочну залозу, легкий масаж грудей, розслабляючий масаж спини, стимуляція сосків м'яким покручуванням або витягуванням чистими пальцями. Ідеальним було б спільне перебування матері і дитини, контакт шкіра до шкіри, очі в очі і, звичайно, підтримка сім'ї, мінімізація стресових факторів.


— Коли догодовувати дитину сумішшю?

— При зціджуванні жінці потрібно продовжити всі процедури, спрямовані на збільшення лактації. Якщо молока мало, дитину можна догодувати молочною сумішшю. Але варто пам'ятати, що для збереження тривалого грудного вигодовування догодовування сумішшю виконується після смоктання і спустошення грудей. Також не потрібно користуватися замінниками грудей - догодовувати малюка з пляшечки. Підійдуть склянка, ложка або шприц в залежності від обсягу догодовування.

Суміш потрібно підбирати спільно з педіатром, враховуючи анамнез, вік дитини, наявність або відсутність у неї захворювань. У сучасному світі велике розмаїття адаптованих молочних сумішей як на коров'ячому, так і на козиному молоці. Як догодовування можна вибрати суміш МАМАКО® Premium, виготовлену з використанням натурального козиного молока.



Дотримуючись принципів гігієни і нескладних правил, легко навчитися зціджувати груди самостійно. Ручне зціджування має свої переваги перед молоковідсмоктувачами, воно менш травматичне для жіночих грудей. При перших ознаках лактостазу заради збереження природного вигодовування, не втрачаючи часу, краще відразу звернутися до лікаря. Догодовування молочною сумішшю не зашкодить дитині, але і не зможе замінити материнське грудне молоко.

Читайте також

Вгору