Які вітаміни потрібні малюкові на першому році життя

Які вітаміни потрібні малюкові на першому році життя

7 хвилин
12889
Avatar

кандидат медичних наук, доцент, лікар-педіатр, дитячий пульмонолог
м. Харків

Які вітаміни необхідні дитині до року і чи потрібно компенсувати їх штучно при годуванні грудним молоком, дитячою сумішшю і прикормом? Про взаємозв'язок вітамінів і харчування малюків розповідає лікар-педіатр, дитячий пульмонолог Катерина Олександрівна Яновська.

— Катерино Олександрівно, для чого потрібні вітаміни дітям до року?

— Вітаміни вкрай необхідні для росту, фізичного дозрівання і нервово-психічного розвитку немовлят. Діти до року зростають і розвиваються швидше, ніж в будь-який інший період життя, наприклад, збільшують свою масу тіла в три з половиною рази. Їх організму потрібна підтримка у вигляді жиророзчинних (A, E, K, D) і водорозчинних вітамінів (C, групи B) і, безумовно, мінеральних речовин (кальцію, фосфору, заліза, йоду, магнію).

У таблиці представлена інформація про роль вітамінів для дітей до року

Вітаміни Для чого потрібні дитині У яких «дорослих» продуктах містяться
Вітамін A (ретинол), провітамін A (каротин) Необхідний при боротьбі з інфекціями, для зволоження очей, розвитку нічного зору, запобігання сухості шкіри і появи тріщин між пальчиками, на підошвах. Нестача вітаміну A може привести до курячої сліпоти (поганий зір в темряві), шкірних захворювань. Гарбуз, морква, шпинат, риба, яйця, м'ясо, риб'ячий жир, печінка, вершкове масло, вершки.
Вітамін B1 (тіамін) Відповідає за обмін речовин і засвоєння білків, жирів, вуглеводів, добре впливає на нервову, серцево-судинну систему. Брак цього вітаміну у немовляти (як і інших вітамінів групи B) часто позначається на слизових: нерідкі стоматити, запалення язикових сосочків, слизової порожнини рота, ясен. Хлібобулочні вироби, крупи, печінка, свинина, яйця.
Вітамін B2 (рибофлавін) Потрібен для поповнення енергії, утворення гемоглобіну, відповідає за здоров'я слизових, кровообіг, імунітет. Хлібобулочні вироби, горіхи, печінка, червоне м'ясо.
Вітамін B6 (піридоксин) Бере участь в обміні речовин, в утворенні антитіл до різних вірусів, бактерій. При його нестачі у на тілі і волосистій частини голови часто з'являється себорейний дерматит, можуть виникати лущення, стоматити, оніміння і поколювання в ручках і ніжках, судоми. Курка, індичка, печінка, хліб, яйця, горіхи, сочевиця.
Вітамін B9 (фолієва кислота) Важливий для роботи нервової системи, функціонування кісткового мозку, кровотворення. Печінка тріски, петрушка, шпинат, зелена цибуля, житній хліб.
Вітамін B12 (кобаламін) Взаємодіє з фолієвою кислотою в процесі вироблення червоних кров'яних тілець і допомагає залізові правильно функціонувати в організмі. Гіповітаміноз може з'являтися, якщо цього вітаміну мало надходить з їжею або у дитини є проблеми з шлунково-кишковим трактом, коли порушується засвоєння кобаломіну. М'ясо, риба, сир, молоко, яйця, яловича печінка, пророщена пшениця.
Вітамін C (аскорбінова кислота) Найпотужніший антиоксидант, має високу протизапальну активність, зміцнює імунітет, сприяє виробленню колагену і міцності сполучної тканини, бере участь в процесах кровотворення. Нестача призводить до цинги, що проявляється сухістю і блідістю шкіри, випаданням волосся, кровотечею з ясен, зниженням імунітету і стомлюваністю. Але на вітамін С нерідко буває алергія. Зелені листові овочі, капуста, помідори, цитрусові, ягоди.
Вітамін E (токоферол) Має антиоксидантні властивості, зміцнює серцевий м'яз, судини, відповідає за імунітет, корисний в розвитку жіночої статевої системи, дозріванні яйцеклітин. При авітамінозі шкіра стає сухою, часто ламаються нігті, можуть виникати дистрофічні прояви в м'язах. Оливкова, кукурудзяна, соняшникова олії, листова зелень, насіння соняшнику, горіхи, злакові культури, печінка, яєчний жовток.
Вітамін K (філохінон) Активує білки, необхідні для згортання крові, і вводиться новонародженим в пологовому будинку, щоб запобігти кровотечі. Цвітна капуста, шпинат, бобові, печінка.

— Брак будь-яких вітамінів проявляється зниженням імунітету: дитина починає частіше хворіти. Тому дуже важлива своєчасна діагностика, особливо при ознаках відставання в нервово-психічному і фізичному розвитку. При встановленні діагнозу лікарі або вводять комплексні вітаміни, або прагнуть поліпшити харчування дитини.

Норми споживання деяких вітамінів для дітей першого року життя

A (ретинол) 0—12 міс. — 400 мкг рет. екв./добу
B1 (тіамін) 0—3 міс. — 0,3 мг/добу
4—6 міс. — 0,4 мг/добу
7—12 міс. — 0,5 мг/добу
B2 (рибофлавін) 0—3 міс. — 0,4 мг/добу
4—6 міс. — 0,5 мг/добу
7—12 міс. — 0,6 мг/добу
B6 (піридоксин) 0—3 міс. — 0,4 мг/добу
4—6 міс. — 0,5 мг/добу
7—12 міс. — 0,6 мг/добу
B9 (фолієва кислота) 0—6 міс. — 50 мкг/добу
B12 (кобаламін) 0—3 міс. — 0,3 мкг/добу
4—6 міс. — 0,4 мкг/добу
7—12 міс. — 0,5 мкг/добу
Вітамін D 0—12 міс. — 10 мкг/добу
C (аскорбінова кислота) 0—3 міс. — 30 мг/добу
4—6 міс. — 35 мг/добу
7—12 міс. — 40 мг/добу
Е (токоферол) 0—6 міс. — 3,0 мг струм. екв./добу

— Катерино Олександрівно, як зрозуміти, що дитині не вистачає вітамінів або, навпаки, вітамінів в її організмі занадто багато?

— Гіповітаміноз, авітаміноз (стани, викликані недостатньою кількістю вітамінів) і гіпервітаміноз (пов'язаний з надлишком вітамінів), на жаль, не рідкість в практиці педіатра. Симптоматика гіповітамінозів незалежно від того, нестачею якого вітаміну вони викликані, дуже схожа.

Ознаки нестачі вітамінів у немовляти

  • Слабкість, млявість, апатія.
  • Відсутність апетиту, нудота.
  • Зайва нервозність.
  • Плаксивість, капризи без приводу.
  • Поганий сон, порушення режиму неспання і сну.
  • Поганий ріст, ламкість волосся - воно не блискуче, не шовковисте.
  • На шкірі сухість, висипання, виразки, тріщини.
  • Схильність до дерматитів.
  • Пітливість.
  • Відставання в нервово-психічному розвитку.

Гіпервітаміноз багато в чому визначено поп-маркетингом: люди сьогодні схильні до вживання вітамінів у великій кількості, слідуючи тенденції «чим більше вітамінів п'єш, тим здоровіший». Таку модель поведінки батьки переносять і на дітей. Це дуже згубно і невиправдано.

Здорова дитина на повноцінному харчуванні не повинна отримувати вітаміни ззовні, їй достатньо вітамінів, які надходять з грудним молоком або сумішшю. На жаль, деякі батьки маніакально скуповують вітамінні препарати, БАДи, і до мене неодноразово потрапляли діти з яскравими ознаками гіпервітамінозу, який викликає уповільнене отруєння організму.

Симптоми надлишку вітамінів у дитини

  • Млявість.
  • Відсутність апетиту.
  • Хронічна нудота.
  • Висип.
  • Пронос.
  • Підвищення температури.
  • Лущення, жовта шкіра ніг, стоп.
  • Дисфункції печінки, підшлункової залози.

Питання прийому вітамінів - це питання безпеки. Вітаміни повинні бути призначені лікарем в формах і дозуваннях, підібраних індивідуально для конкретного малюка.


— Окремо серед усіх вітамінів стоїть вітамін D для немовлят: його призначають з народження. Як правильно дати вітамін немовляті?

— Вітамін D - єдиний, додатковий прийом якого пропагується дітям до року незалежно від типу харчування: грудного вигодовування, штучного вигодовування або догодовування. Вживати цей вітамін рекомендують практично всі міжнародні протоколи, оскільки його дефіцит може призвести до розвитку рахіту. Норма вітаміну D для немовляти визначається індивідуально, тому призначення препарату завжди проводиться лікарем. І, звичайно, щоб цей вітамін працював, малюкові необхідні хоча б півгодинні прогулянки кожен день.

Чи треба давати вітаміни немовляті

Грудне годування

  • Дитина отримує всі необхідні вітаміни з грудним молоком, але мамі потрібно уникати жорстких елімінаційних дієт і збалансовано харчуватися.
  • Вітаміни добре засвоюються з грудним молоком, і добавки не потрібні, принаймні, до шести місяців, поки дитина не почне отримувати догодовування.

Штучне вигодовування

  • Дитина отримує всі необхідні вітаміни з адаптованої молочної сумішшю, наприклад, MAMAKO® Premium, і не потребує додаткової вітамінотерапії.
  • Засвоюваність суміші нижча, ніж грудного молока, тому концентрація вітамінів в суміші вища, щоб засвоїлась та кількість, яка необхідна дитині.

— У рамках теми, що можна сказати про козине і коров'яче молоко?

— Козине молоко засвоюється краще, ніж коров'яче, за рахунок меншого вмісту білка казеїну - його кількість ближча до кількості казеїну в грудному молоці. Але малюкам до року не дають козине молоко в чистому вигляді, так як неповністю сформований шлунково-кишковий тракт з ним не впорається. Воно повинно бути основою дитячого харчування - молочних сумішей, каш для прикорму, кисломолочних продуктів, які спеціально адаптовані до вікових потреби дитини. А оскільки козиний молочний білок засвоюється краще, то і біодоступність вітамінів в продуктах з козиного молока буде вищою.


Вітаміни потрібні в будь-якому віці, але до року особливо. У цей період дитина росте і розвивається стрімко, і питання обміну речовин стоїть на першому місці. Діти на грудному вигодовуванні вітаміни отримують з грудним молоком. З малюками на штучному вигодовуванні також хвилюватися нема про що: із високоадаптованих сумішей надходять всі необхідні корисні речовини. За міжнародними стандартами всім дітям до року рекомендується приймати додатково тільки вітамін D. Якщо є обґрунтована необхідність прийому інших вітамінів, тільки лікар вирішує, який препарат і в яких дозах можна давати малюкові.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору