Переваги козячого молока

Переваги козячого молока

5 хвилин
9872
Avatar

професор, викладач університету Гранади вищої кваліфікації

Козине молоко має більш корисні властивості, ніж коров'яче. Дослідження, проведені іспанськими вченими, підтверджують, що молоко кози допомагає запобігти залізодефіцитну анемію, зміцнює кістки і зуби, поліпшує травлення і енергообмін, знижує ризик алергій.

— Хав'єр, як давно вчені і лікарі зацікавилися корисними властивостями козиного молока та зайнялися дослідженням його складу?

— Козине молоко є предметом глибокого вивчення в останнє сторіччя. Як частина раціону людей воно використовується тисячоліттями – здебільш через велику схожість з грудним молоком, утворення м'якого творожистого згустку в шлунку, більш високу частку маленьких глобул молочного жиру і відмінні від коров'ячого молока алергенні властивості. Висока поживна цінність козиного молока в усьому світі викликає зростаючий інтерес. Наша дослідницька група вивчає козине молоко більше 20 років.


— За цей чималий термін до яких результатів ви прийшли? Які властивості білків, засвоюваність, поживні речовини козиного молока в порівнянні з коров'ячим молоком?

— Експериментальні дослідження продемонстрували цікаві результати.


  • Козине молоко покращує метаболізм заліза, сприяючи вирішенню проблем залізодефіцитної анемії. Крім того, воно позитивно впливає на метаболізм міді, процес оновлення кісткової тканини, знижує оксидативний стрес.
  • Регулярне вживання козиного молока гризунами в експериментальній групі дозволило захистити їх ДНК від пошкоджень завдяки якості жиру та високій біодоступності магнію та цинку.
  • Що стосується мінеральної біодоступності, то засвоюваність і баланс кальцію, фосфору, магнію, заліза, міді і цинку виявилися вищими після вживання козиного молока в порівнянні з коров'ячим молоком.
  • Споживання козиного молока призвело до більш високої засвоюваності і переварюванню білка у тварин із захворюваннями кишківника.
  • Дієта на основі козиного молока покращує всмоктування жиру, знижує втрату важливих нутрієнтів, зменшує концентрацію тригліцеридів у крові, позитивно впливає на обмін холестерину.


— Чи зберігаються такі потужні оздоровчі властивості в продуктах на основі козиного молока?

— Можна говорити про позитивний вплив ферментованого козиного молока на репродуктивну систему. Виражається це в захисті статевої системи від запальних захворювань і в тому, що статеві клітини зберігають свої якості і функцію.


Ферментоване козине молоко — це сир, йогурт і інші кисломолочні продукти з козиного молока.


Крім того, були виявлені наступні властивості ферментованого козиного молока:

  • козине молоко сприяє протіканню більш сприятливих метаболічних реакцій, які можуть послаблювати серцево-судинні фактори ризику при відновленні після анемії і синдрому перевантаження залізом;
  • воно посилює розщеплення жирів (ліполіз), жирних кислот і імунну відповідь;
  • молоко зміцнює м'язи і підвищує їх витривалість;
  • завдяки йому збільшується рівень так званих «гормонів щастя» і нейромедіаторів – дофаміну, окситоцину, серотоніну – і в той же час знижується кількість ферменту моноаміноксидази, який пригнічує ці гормони, що передбачає захист клітин мозку від руйнувань, поліпшення розумової активності і гарний настрій.


Нейромедіатори — це хімічні речовини, які виробляє наш мозок: вони впливають на його роботу, на наші емоції, больову чутливість і рухову активність.


— Що особливого в жирах козиного молока?

— У козиному молоці більше жирів особливого типу, які знижують вироблення холестерину в організмі і його всмоктування в кишківнику. Крім того, жири козиного молока багаті так званими корисними жирними кислотами, які теж зменшують рівень холестерину. Також дієта, багата козиним молоком, підсилює виведення холестерину з жовчю, знижує вираженість негативних ефектів вільних радикалів і має протизапальну дію на організм.


«Вітаміни, мінерали, амінокислоти з козиного молока засвоюються швидше і в більшій кількості, ніж з коров'ячого».


— Чи є у пальмітинової кислоти в жирі козячого молока свої особливості?

— У молоці кози міститься багато пальмітинової кислоти. Протягом тривалого часу ставлення до цієї кислоті було спірним, що затьмарювало її численні найважливіші фізіологічні властивості. «Репутацію» цієї речовини псувала пальмітинова кислота з пальмового масла, яка через особливості своєї структури негативно позначається на травленні і здоров'ї.

Тепер на підставі наявних досліджень козиного молока ми знаємо, що структура пальмітинової кислоти з молочного жиру позитивно впливає на її засвоєння в організмі з подальшим поліпшенням всмоктування та біодоступності мінеральних речовин. Також козине молоко за рахунок правильного жирового складу призводить до зниження ризику серцево-судинних патологій і запалень в кишківнику.


— Козине молоко корисніше в харчуванні дітей першого року життя, ніж коров'яче?

— Завдяки більш швидкому засвоєнню поживних речовин, вітамінів і мінералів дитяче харчування з козиного молока може позитивно вплинути на здоров'я новонароджених та дітей грудного віку, дитячий імунітет та травлення. Крім того, у виробників дитячого харчування, в тому числі молочних сумішей, існує можливість поліпшити поживну цінність своєї продукції шляхом додаткового включення мікро- і макронутрієнтів, що може мати вирішальне значення для зростання і розвитку дітей.



Користь і вплив козиного молока на організм постійно підтверджуються дослідженнями. Дані Гранадського університету показують позитивну дію козиного молока на засвоєння нутрієнтів – білків, жирів, вуглеводів, мінералів та вітамінів. Також козине молоко помітно відрізняється від коров'ячого своїм сприятливим впливом на травну здатність організму, формування кісткової тканини; воно захищає від хвороб серця і судин. Так що, включення цього натурального продукту в раціон може сприяти поліпшенню загального стану здоров'я, а дитяча продукція з козиного молока підходить для харчування малюків з перших днів життя.

Читайте також

Вгору