— Хав'єр, як давно вчені і лікарі зацікавилися корисними властивостями козиного молока та зайнялися дослідженням його складу?
— Козине молоко є предметом глибокого вивчення в останнє сторіччя. Як частина раціону людей воно використовується тисячоліттями – здебільш через велику схожість з грудним молоком, утворення м'якого творожистого згустку в шлунку, більш високу частку маленьких глобул молочного жиру і відмінні від коров'ячого молока алергенні властивості. Висока поживна цінність козиного молока в усьому світі викликає зростаючий інтерес. Наша дослідницька група вивчає козине молоко більше 20 років.
— За цей чималий термін до яких результатів ви прийшли? Які властивості білків, засвоюваність, поживні речовини козиного молока в порівнянні з коров'ячим молоком?
— Експериментальні дослідження продемонстрували цікаві результати.
- Козине молоко покращує метаболізм заліза, сприяючи вирішенню проблем залізодефіцитної анемії. Крім того, воно позитивно впливає на метаболізм міді, процес оновлення кісткової тканини, знижує оксидативний стрес.
- Регулярне вживання козиного молока гризунами в експериментальній групі дозволило захистити їх ДНК від пошкоджень завдяки якості жиру та високій біодоступності магнію та цинку.
- Що стосується мінеральної біодоступності, то засвоюваність і баланс кальцію, фосфору, магнію, заліза, міді і цинку виявилися вищими після вживання козиного молока в порівнянні з коров'ячим молоком.
- Споживання козиного молока призвело до більш високої засвоюваності і переварюванню білка у тварин із захворюваннями кишківника.
- Дієта на основі козиного молока покращує всмоктування жиру, знижує втрату важливих нутрієнтів, зменшує концентрацію тригліцеридів у крові, позитивно впливає на обмін холестерину.
— Чи зберігаються такі потужні оздоровчі властивості в продуктах на основі козиного молока?
— Можна говорити про позитивний вплив ферментованого козиного молока на репродуктивну систему. Виражається це в захисті статевої системи від запальних захворювань і в тому, що статеві клітини зберігають свої якості і функцію.
Ферментоване козине молоко — це сир, йогурт і інші кисломолочні продукти з козиного молока.
Крім того, були виявлені наступні властивості ферментованого козиного молока:
- козине молоко сприяє протіканню більш сприятливих метаболічних реакцій, які можуть послаблювати серцево-судинні фактори ризику при відновленні після анемії і синдрому перевантаження залізом;
- воно посилює розщеплення жирів (ліполіз), жирних кислот і імунну відповідь;
- молоко зміцнює м'язи і підвищує їх витривалість;
- завдяки йому збільшується рівень так званих «гормонів щастя» і нейромедіаторів – дофаміну, окситоцину, серотоніну – і в той же час знижується кількість ферменту моноаміноксидази, який пригнічує ці гормони, що передбачає захист клітин мозку від руйнувань, поліпшення розумової активності і гарний настрій.
Нейромедіатори — це хімічні речовини, які виробляє наш мозок: вони впливають на його роботу, на наші емоції, больову чутливість і рухову активність.
— Що особливого в жирах козиного молока?
— У козиному молоці більше жирів особливого типу, які знижують вироблення холестерину в організмі і його всмоктування в кишківнику. Крім того, жири козиного молока багаті так званими корисними жирними кислотами, які теж зменшують рівень холестерину. Також дієта, багата козиним молоком, підсилює виведення холестерину з жовчю, знижує вираженість негативних ефектів вільних радикалів і має протизапальну дію на організм.
«Вітаміни, мінерали, амінокислоти з козиного молока засвоюються швидше і в більшій кількості, ніж з коров'ячого».
— Чи є у пальмітинової кислоти в жирі козячого молока свої особливості?
— У молоці кози міститься багато пальмітинової кислоти. Протягом тривалого часу ставлення до цієї кислоті було спірним, що затьмарювало її численні найважливіші фізіологічні властивості. «Репутацію» цієї речовини псувала пальмітинова кислота з пальмового масла, яка через особливості своєї структури негативно позначається на травленні і здоров'ї.
Тепер на підставі наявних досліджень козиного молока ми знаємо, що структура пальмітинової кислоти з молочного жиру позитивно впливає на її засвоєння в організмі з подальшим поліпшенням всмоктування та біодоступності мінеральних речовин. Також козине молоко за рахунок правильного жирового складу призводить до зниження ризику серцево-судинних патологій і запалень в кишківнику.
— Козине молоко корисніше в харчуванні дітей першого року життя, ніж коров'яче?
— Завдяки більш швидкому засвоєнню поживних речовин, вітамінів і мінералів дитяче харчування з козиного молока може позитивно вплинути на здоров'я новонароджених та дітей грудного віку, дитячий імунітет та травлення. Крім того, у виробників дитячого харчування, в тому числі молочних сумішей, існує можливість поліпшити поживну цінність своєї продукції шляхом додаткового включення мікро- і макронутрієнтів, що може мати вирішальне значення для зростання і розвитку дітей.