У яких випадках потрібно допоювати малюка і чим

У яких випадках потрібно допоювати малюка і чим

7 хвилин
18488
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

У першому півріччі харчування дитини повністю складається з грудного молока або молочної суміші. Але чи достатньо цього, щоб малюк втамував спрагу? Коли можна допоювати малюка і чи потрібна додаткова рідина за спекотної погоди, розповідає лікар-педіатр вищої категорії і керівник школи молодих мам Тетяна Володимирівна Швець.

— Тетяно Володимирівно, з якого віку можна допоювати немовлят?

— Потреба дитини у воді залежить від її віку, типу харчування, стану її здоров'я і деяких інших чинників.

Сучасні рекомендації ВООЗ і МОЗ щодо допоювання дітей

Чи потрібно допоювати водою дитину при ГВ

  • Дитина отримує необхідний обсяг рідини з грудного молока, тому фізіологічної необхідності в допоюванні немає навіть в спекотну погоду.
  • Допоювання на ГВ починається з моменту введення першого прикорму.

Чи потрібно допоювати водою малюка при ШВ

  • При вигодовуванні адаптованими молочними сумішами допоювати ніякими напоями не потрібно, в тому числі в спеку.
  • Допоювати починають з моменту введення першого прикорму.

Коли і навіщо допоювати немовля? Обов'язково потрібно допоювати дитину з ознаками зневоднення. Це суха шкіра, плач без сліз, яскраві і сухі губи і язик, рідкісні сечовипускання, яскравого кольору концентрована сеча, запале джерельце. Допоювати малюка водою або електролітами, залежить від ситуації, і тут рішення приймає лікар.


— Як допоювання новонароджених дітей пов'язане з недоїданням і діареєю?

— На грудному вигодовуванні відчуття насичення формується в залежності від ступеня розтягування шлунку і надходження в кров поживних речовин - в організмі спрацьовують гормональні сигнали, які говорять про те, що дитина наїлася і отримала те, що їй потрібно. Але прорахувати кількість рідини в цьому віці складно, оскільки складно врахувати, що дитина отримує з грудного молока.

У воді немає поживних речовин, і вона дає відчуття помилкової ситості: дитина може перебити апетит і потім гірше смоктати материнське молоко, особливо в перші три місяці, коли йде становлення лактації.


— Як кількість води впливає на травлення дитини?

— У дітей значно нижча активність шлункових і кишкових ферментних соків. Маленька дитина спочатку їсть тільки молоко і поступово вчиться перетравлювати іншу їжу. Активність ферментів дитини наростає поступово, досягаючи максимального значення після трьох років. І дуже важливо враховувати цю анатомо-фізіологічну особливість при організації питного режиму малюка. Надмірна кількість рідини робить розчини менш концентрованими, що погіршує перетравлювання і засвоєння їжі.


Формула розрахунку води для пиття (не всієї рідини) на добу - 20-30 мл на 1 кг ваги дитини. Дитина може не випити цей обсяг повністю, що допустимо при відсутності ознак зневоднення.


— Як правильно допоювати немовля водою?

— З початком прикорму між годуваннями пропонують воду: часто, дрібно, потрохи вчать пити. Обсяг буде збільшуватися в міру необхідності, і дитина сама покаже, скільки вона хоче і може випити. Але не варто допоювати її більше тієї норми, про яку ми поговорили. Потрібно орієнтуватися на ці рамки і враховувати індивідуальні особливості малюка.

Допоювання починають саме з чистої води. Будь-який інший напій - чай, компот, морс, кисель - має свій смак, і якщо дитина навчиться його пити, то потім до води привчити її буде складно. Вода не має смаку і інтересу у малюка не викличе.


Цукор, що міститься в солодких напоях, має додаткову харчову цінність. Такі напої можуть почати заміщати повноцінне харчування, що може привести до недоїдання і нестачі поживних речовин.


— Якою водою допоювати немовля?

— З точки зору гастроентерології кип'ячена вода - не найкраще питво для дитини грудного віку. Потрібна бутильована дитяча вода. Але важливо пам'ятати: після відкриття пляшки воду зберігають не більше 24 годин і потім міняють на нову.

Коли давати інші напої

З якого віку дитині можна сік
  • За рекомендаціями ВООЗ і Американської асоціації педіатрії ні дитячі, ні дорослі соки дитині не дають до двох років.
  • Після року фруктові розведені соки можна пропонувати в невеликій кількості і не частіше одного разу на день.
  • До року ні свіжовичавлені, ні покупні соки не дають.
З якого віку дитині можна дати компот
  • Компоти можна давати після введення фруктів на прикорму. Це повинен бути неконцентрований напій в невеликій кількості і не частіше одного разу на день.
Коли можна давати дитині чай
  • Дорослий чай блокує всмоктування заліза в шлунку, тому його починають давати після року.
  • Фруктовий дитячий чай з маркуванням «0» можна використовувати в кількості, розрахованій за віком, але краще - після узгодження з лікарем.

— Що робити, якщо дитина не хоче пити несолодку воду? Чи можна дитині цукор?

— Дитина, яка не навчилася пити воду і віддає перевагу солодким напоям, складно напоїти водою. Я працюю з цим багато років.

Цукор в додатковому вигляді дитина до року не отримує, і обґрунтованих причин тому багато. Якщо дитина спробувала солодкий напій, потрібно поступово знижувати концентрацію солодкості. Недозволені продукти слід прибрати, щоб вони не були на виду і в вільному для дитини доступі. Рецептори язика поступово звикнуть до зменшення солодкості, і малюк прийме воду.


Дуже важливо, щоб всі діти отримували достатню кількість рідини в добу. Якщо дитина з якихось причин отримує недостатньо рідини з їжею і питвом, з'являються тривожні ознаки зневоднення. В такому випадку, що б не їла і не пила дитина на грудному або штучному вигодовуванні, її потрібно допоювати. Здорову дитину без ознак зневоднення починають допоювати з моменту введення прикорму. Спочатку вчать пити чисту воду, але в міру розширення раціону малюка продуктами прикорму можна починати вводити інші напої.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору