Як зрозуміти, що дитина не наїдається грудним молоком

Як зрозуміти, що дитина не наїдається грудним молоком

7 хвилин
96817
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Зрозуміти, що новонароджений наївся, нескладно. Він спокійний, активний, часто мочиться, вага йде вгору. Але якщо дитина не наїдається грудним молоком, її поведінка і фізичний розвиток будуть іншими. Розбираємося в нормах ваги немовляти на ГВ, причинах недоїдання і дізнаємося, як дитяча суміш допомагає зберегти грудне вигодовування.

— Тетяно Володимирівно, по тому, як малюк додає у вазі, судять про його здоров'я і розвиток. Що вважається нормальною вагою?

— Колись схеми говорили, що дитина в місяць повинна додавати не менше певної кількості грамів. Ця методика застаріла, і фраза «недобирає ваги» сьогодні звучить некоректно. В останні десять років в педіатрії користуються не таблицями точних даних, а центильною шкалою.

З моменту народження всім батькам в поліклініці видається форма розвитку дитини, в яку вклеєні центильні графіки. На них відзначають вагу і зріст немовляти не рідше одного разу на місяць для подальшої оцінки педіатром.

Наприклад, в рік середня дитина повинна важити 10 кг, у сусідського малюка вага 12 кг, а у вашого - 9 кг. Обидва малюка укладаються в рамки центильного коридора абсолютного відхилення від норми ваги для здорової дитини. Розвиток завжди йде індивідуально і багато в чому залежить від спадковості, а не від грудного або штучного вигодовування.

  • Вага дитини рівномірно укладається в рамки центильного коридору: він добре розвивається і здоровий, про патології мова не йде.
  • Вага дитини виходить за межі центильного коридору: відхилення можуть бути не пов'язані з патологією, оцінку фізичного розвитку не роблять за одним показником.

— Чому педіатри вважають, що розрахунок обсягу харчування за допомогою зважування до і після грудного годування для здорових малюків неінформативний?

— Це абсолютно протиприродний метод в тих випадках, коли грудне вигодовування йде на вимогу: немовля може просити молоко не тільки, щоб поїсти, а й попити. Приріст в 20 г на вагах після прикладання до грудей може привести маму в жах, але ця цифра не дає ніякої інформації про реальну ситуацію. Голодна дитина знову попросить груди через п'ятнадцять хвилин і висмокче 50 мл молока. І цього для неї в даний момент буде досить.

Немовля саме регулює кількість прикладань і тривалість перебування біля грудей в залежності від потреби, яку знає тільки воно. Дитина висмоктує стільки, скільки їй потрібно, і тоді, коли їй потрібно, покриваючи всі свої потреби шляхом смоктання. Тому контрольні зважування не дають об'єктивної інформації про те, наситився малюк, напився або просто задовольнив смоктальний рефлекс.


— Все-таки як правильно годувати грудьми, щоб дитина наїдалася, - по режиму або на вимогу?

— Питання складне. Більшу частину дітей, які виробили свій режим, годують на вимогу. Але потрібно завжди враховувати індивідуальні особливості. Прикладати часто можна тільки на першому місяці життя, навіть кожні п'ятнадцять хвилин, але чим старше стає дитина, тим більше інтервал між годуваннями.

  • Середній інтервал між годуваннями грудьми незалежно від віку дитини - 2-2,5 години.
  • Якщо дитина спить довше і при цьому здорова, то можна зберегти такий режим прикладання.
  • Якщо дитина з патологією прикладається до грудей з інтервалами більше 2,5 години, то потрібно намагатися скорочувати цей час і годувати його частіше.

— Які ознаки вказують на те, що дитина не наїдається грудним молоком?

— При вигодовуванні виключно грудним молоком варто звернути увагу на сечовипускання і дефекацію дитини. При випороженні можуть бути варіації: немовля в нормі какає від 7 раз на добу до 1 разу на десять днів в залежності від періоду розвитку. А ось сечовипускання обдурити неможливо: якщо дитина пісяє сім разів на добу і більше, то її організм отримує достатню кількість рідини, тобто грудного молока.


— Чи зустрічаються ситуації, коли дитина не наїдається грудним молоком через проблеми з травленням?

— Таке можливо, зокрема, при лактазній недостатності або лактозному навантаженні. Дитина не просто мало смокче, вона починає зригувати. З цим потрібно звернутися до лікаря, який знає і веде дитину, і після огляду обговорити, що потрібно зробити. Причини і наслідки млявого смоктання чи відмови від грудей можуть бути дуже серйозними.

Тугий сосок
Молоко погано тече - дитина смокче неактивно або швидко втомлюється. Малюк не наїдається грудьми, збільшення ваги падатиме, що відіб'ється на фізичному розвитку.
Синдром Сандіфера
Після смоктання грудей, вміст шлунку викидається в рот - на тлі гастроезофагального рефлюксу у дитини відбувається спазм і посмикування м'язів ручок, шиї і голови - формується негативне ставлення до їжі і вона починає відмовлятися від будь-якого годування.

— Важливо розібратися з технікою прикладання до грудей: як часто змінюються груди, як дитина захоплює сосок, скільки часу вона проводить біля одної груді і скільки триває годування в цілому.


— Іноді мами говорять про «пусте» грудне молоко. Таке дійсно буває?

— Умовно молоко поділяють на «переднє» і «заднє». Поживність молока не може бути знижена, якщо мама дотримується правил прикладання до грудей - в цьому випадку малюк отримує і переднє, і заднє молоко. У передньому молоці немає великої кількості білків і жирів, воно містить більше вуглеводів. Висмоктуючи тільки переднє молоко, дитина не отримає цінні складові заднього, більш поживного молока, що може привести до недобору ваги, посилення бродіння в кишківнику, здуття животика і т. д.


— Тетяно Володимирівно, коли педіатри рекомендують змішане вигодовування?

— У старій школі педіатрії при найменшому дискомфорті рекомендували призначати догодовування сумішшю. Але підхід вже давно змінився, і у всіх випадках, пов'язаних з порушенням харчування у дитини, всі сили вкладають у збереження грудного вигодовування - навіть при важких формах алергії.

Лактаційний криз, недолік молока вимагають посиленої уваги консультанта з грудного вигодовування або лікаря-педіатра, який володіє потрібними знаннями, щоб повернути лактацію і успішно вигодовувати дитину без догодовування.

Недоїдання виражається єдиним результатом - дитина не набирає вагу, що стає помітно по кривій ваги центильного графіка. Більш рідкісним стає і сечовипускання. Для того, щоб стабілізувати стан малюка, на короткий час йому призначається догодовування у вигляді суміші.


В яких випадках показані молочні суміші
Дитина не наїдається грудним молоком
Суміш призначається на тимчасовій або постійній основі, якщо малюк зависає на грудях, сечовипускання відбуваються все рідше, падає або менше наростає маса тіла.
Стан здоров'я матері
Дитина переводиться на штучне харчування, якщо мамі необхідно лікування, несумісне з грудним вигодовуванням.
Стан здоров'я дитини
Харчування грудьми за медичними показаннями на час замінюється сумішшю. Коли дитина виходить з цих станів, якщо мама правильно доглядала за грудьми, грудне вигодовування можна повернути.

— Побоювання мам, що суміші порушують лактацію, помилкові?

— Відновити грудне вигодовування можливо в 90% випадків. Гормони лактації виробляються в головному мозку, тому на чолі відновлення лактації завжди лежать бажання мами годувати і частий контакт з дитиною, а також зціджування при тимчасовій неможливості грудного вигодовування. Найчастіше повернути лактацію не виходить внаслідок спадкової гіпогалактії. Є сім'ї, в яких мами не годують грудьми, тому що у них генетично не виробляється стільки молока, щоб вигодувати малюка. Але це виняткові випадки.


— Як вводити догодовування сумішшю, щоб зберегти грудне вигодовування?

— Груди працюють тільки за одним принципом: «попит - пропозиція». Якщо дитина рівномірно - нерідко, а досить часто - стимулює молочні залози, мама відчуває і бачить бажання дитини смоктати молоко, то спрацьовує пролактиново-окситоциновий рефлекс, і лактація буде підтримуватися.


Як правильно вводити догодовування
  • Спочатку прикладання до грудей, потім догодовування сумішшю.
  • Коли стабілізується вага або ті показники, за якими дитині ввели суміш, можна обсяг догодовування зменшити або зовсім відмовитися від нього.
  • Догодовування завжди вводиться в мінімальному обсязі 30 мл: таку кількість в один момент можна як додати, так і прибрати без довгих підходів до зміни харчування.


Догодовування сумішшю не впливає негативно на лактацію і стан дитини - воно збільшує калорійність їжі малюка до добової норми і стабілізує набір ваги.


МАМАКО® 1 Premium із 2'–FL олігосахаридами грудного молока — важливий крок в еволюції дитячого харчування.




— Яку суміш вибрати при догодовування?

— Добре, якщо суміш порекомендує лікар. Вибір харчування залежить від віку та особливостей здоров'я немовляти. Рекомендується, щоб суміші не містили пальмової олії, але були збагачені комплексом вітамінів і мікроелементів, в тому числі кальцієм, залізом і йодом, жирними кислотами Омега-3 і 6, нуклеотидами.

При проблемах з травленням бажані суміші з пробіотичним і пребіотичним компонентами. А при непереносимості коров'ячого молока варто обговорити з лікарем козині суміші - можливо, педіатр порекомендує їх дитині. Фракції білка козиного молока більш наближені до білків грудного молока. Вони м'якше і легше перетравлюються організмом маленької дитини. Поєднувати грудне вигодовування, в разі необхідності догодовування, можна з адаптованими сумішами MAMAKO® Premium на козиному молоці, якими дитина не тільки насититься, а й заповнить дефіцит поживних речовин і калорій.



Для того щоб мама розуміла, наїдається дитина грудним молоком чи ні, важливо поспостерігати за її поведінкою біля грудей і між годуваннями, ваговими збільшеннями, добовим сечовипусканням. Контрольні зважування до і після годування малоінформативні і аргументів на користь догодовування не дають. Дитяча суміш вводиться лікарем за показаннями.

Читайте також

Вгору