Що таке олігосахариди грудного молока і в чому їх користь

Що таке олігосахариди грудного молока і в чому їх користь

15 хвилин
5720
Avatar

неонатолог-реаніматолог, спеціаліст з дитячого медичного масажу, блогер, засновник онлайн-школи для мам Hellobaby_school

Здоров'я шлунково-кишкового тракту і імунітет немовлят тісно пов'язані з олігосахаридами грудного молока, особливо з 2'-FL. Вони мають здатність виводити деякі шкідливі бактерії з організму і покращувати кишкову мікрофлору, допомагаючи поки ще слабкій імунній системі дитини. Як це відбувається, розповіла лікар-неонатолог з Іспанії Валерія Максимівна Щелкунова.

— Валеріє Максимівно, що таке олігосахариди грудного молока?

— Грудне молоко забезпечує ідеальний баланс поживних речовин і містить незліченну кількість біоактивних інгредієнтів, таких як імуноглобуліни, олігосахариди, гормони і інші.

Олігосахариди (ОГМ, неперетравлювані вуглеводи, пребіотичні волокна) - третій за поширеністю компонент в грудному молоці після лактози і ліпідів. Вони являють собою структурно і біологічно різноманітну групу складних вуглеводів, які не здатні перетравлюватися в верхній частині травного тракту і практично в незмінному вигляді доходять до товстої кишки. Цікаво, що склад олігосахаридів індивідуальний і варіюється в залежності від расової приналежності мами, стадії лактації, тривалості вагітності, генетичних факторів.



— Яку функцію виконують олігосахариди в дитячому розвитку?

— Олігосахариди материнського молока дуже корисні для здоров'я в грудному віці. Вони діють як пребіотики, імуномодулятори та інгібітори патогенів, покращують бар'єрну функцію в кишківнику.

Вплив олігосахаридів грудного молока на здоров'я дитини

Зростання корисної мікробіоти кишківника, підтримка імунітету Добре відомо, що корисна мікрофлора пов'язана з сильним імунітетом. Олігосахариди служать субстратом для деяких мікробів, що живуть в товстій кишці, впливають на склад і активність мікробіоти кишківника. Специфічний біфідофактор нормалізує ріст біфідобактерій, які домінують в кишківнику немовлят на грудному вигодовуванні. Олігосахариди можуть посилювати стійкість біфідобактерій.
Антибактеріальна роль Багатьом вірусам або бактеріям необхідно попередньо прилипнути до поверхні кишкового епітелію, щоб потім розмножуватися і викликати хворобу. Олігосахариди працюють як «приманка»: вони відволікають на себе патогени і не дають їм приєднуватися до епітеліальних клітин. Патогени виводяться з організму, не викликаючи захворювання.
Профілактика інфекцій кишківника, ЛОР-органів, сечової системи Діючи через різні механізми, олігосахариди захищають немовлят від багатьох інфекцій і полегшують їх перебіг. Вони мають антибактеріальну, противірусну та протизапальну дію. Багато захворювань, включаючи діарею, інфекції дихальних і сечовивідних шляхів, середній отит, бактеріемію і некротичний ентероколіт, рідше зустрічаються у дітей на грудному вигодовуванні багато в чому завдяки олігосахаридам.


— Ще недавно синтез олігосахаридів грудного молока був неможливий. Як змінилася галузь дитячого харчування?

— Лише кілька виробників додають в свої формули олігосахариди, ідентичні виділеним з грудного молока. Створення олігосахаридів для дитячої суміші - непростий, дорогий технологічний процес.

Складність і варіабельність будови, структурна різноманітність олігосахаридів людського молока не дозволяють відтворити їх всі в дитячих сумішах. З розвитком харчових технологій вдалося поки повністю відтворити тільки два інгредієнта з тією ж структурою, що і в грудному молоці. Це основний і найбільш функціональний олігосахарид грудного молока 2'-фукозілактоза (2'-FL), а також лакто-N-неотетраоза (LNnT), який потрапляє в десятку найпоширеніших.

Традиційно в дитячі суміші виробники вводять такі неперетравлювані вуглеводи, як галактоолігосахариди і фруктоолігосахариди (GOS / FOS, ДОС / ФОС). Дослідники говорять, що діти, які отримували такі суміші, не відрізнялися за зростом і вагою від дітей, яких годували звичайними сумішами, але при цьому менше хворіли простудними, аутоімунними і алергічними захворюваннями. Однак потенціал олігосахаридів грудного молока набагато вищий.



— Олігосахариди їжі працюють по-різному?

— Вплив сумішей з олігосахаридами грудного молока на дитячий організм вивчається, в тому числі в порівнянні з грудним молоком і звичайними сумішами. Наявні дані говорять про те, що вигодовування сумішами з олігосахаридами грудного молока показує:

  • надбавки зростання, ваги, окружності голови дитини відповідно до віку;
  • хорошу переносимість без будь-яких серйозних побічних ефектів, без відмінностей в консистенції випорожнень, частоті годувань з відрижкою/блювотою;
  • зменшення кольок в перші кілька місяців;
  • зниження кількості повідомлень батьків про інфекції нижніх дихальних шляхів, а також про використання жарознижуючих засобів і антибіотиків.

Додатково досліджена імунна функція. Немовлята на грудному вигодовуванні і немовлята, які отримували суміш з 2'-FL і GOS, мали більш низькі концентрації запальних білків плазми і фактору некрозу пухлини-альфа, ніж немовлята, які отримували суміш тільки з GOS. Поєднання олігосахаридів підсилює підтримку здоров'я імунної системи і знижує ризик імунологічних проблем.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США і Європейське управління з безпеки харчових продуктів схвалили безпеку 2'-FL і LNnT в якості інгредієнтів дитячої суміші. Проте необхідні подальші дослідження для оцінки плюсів і мінусів додавання окремих олігосахаридів грудного молока в молочну суміш.


— Валеріє Максимівно, відома перевага козиного молока в тому, що воно збільшує біодоступність компонентів дитячої суміші. Як працюють його олігосахариди?

— Адаптовані суміші часто включають пребіотики, але не всі пребіотики мають специфічні функції олігосахаридів грудного молока. Молоко домашніх тварин містить олігосахариди в набагато менших кількостях і в меншій різноманітності. Але в молоці кози вищий вміст олігосахаридів і більша різноманітність таких структур, ніж в коров'ячому або овечому молоці.

Варто звернути увагу, що при вивченні дитячих сумішей на основі козиного молока виявлено 14 типів олігосахаридів, п'ять з яких присутні в грудному молоці. Як і в людському молоці, фукозилованих і сіалілованих олігосахаридів в козиних сумішах виявилося найбільше.

Вчені також визначили, що олігосахариди козиного молока стимулюють ріст корисної біфідо- і лактофлори, здатні захистити малюків від кишкових інфекцій, викликаних кишковою паличкою і сальмонелою. Саме ці патогени частіше викликають діарею у грудних дітей. А олігосахариди козиного молока, в складі сумішей, можуть підтримати здоров'я шлунково-кишкового тракту новонароджених і малюків.


Олігосахариди - одна з найважливіших складових жіночого молока. Їх функції різноманітні, а роль в травленні і становленні імунітету дітей неможливо переоцінити. Чим ближче формула суміші до еталонного харчування - грудного молока, - тим вона краще. Олігосахариди відносяться до функціональних компонентів дитячих сумішей. Впевнена, що зовсім скоро вони стануть обов'язковими в складі формул, вчені багатьох країн постійно працюють над поліпшенням і адаптацією складів дитячих сумішей - і те, що колись здавалося неможливим, зараз стає реальністю. Прикладом тому є адаптовані суміші МАМАКО® Premium — перші суміші на основі козиного молока, збагачені 2'-FL олігосахаридами грудного молока. У поєднанні з ДОС і біфідобактеріями вони сприяють комфортному травленню і підтримці імунітету у дітей.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження. Товар сертифікований.

Информационные источники

Читайте також

Вгору