Імунітет дитини на грудному вигодовуванні

Імунітет дитини на грудному вигодовуванні

10 хвилин
10074
Avatar

Грудне молоко містить імунні компоненти, яких немає ні в одній дитячій суміші. Але чи можуть ці чарівні речовини підвищити імунітет новонародженої дитини чи малюка потрібно загартовувати і додатково давати йому вітаміни, БАДи? А може, вітаміни досить приймати мамі, що годує?

— Коли у новонароджених з'являється імунітет? Як розвивається імунітет дитини до року?

— Становлення імунної системи починається у внутрішньоутробний період, а її структура і функціонування формуються аж до статевого дозрівання. За цей тривалий період розвиток імунної системи проходить через п'ять критичних етапів.

  • I - неонатальний до 28 днів життя
  • II - до 4-6 місяців
  • III - до 2 років
  • IV - до 4-6 років
  • V - до 12-15 років

Який імунітет у новонародженого? Власний імунітет ще слабкий і знаходиться на стадії формування. У перші місяці життя незрілість імунної системи компенсується за рахунок пасивного імунітету, переданого від матері, - це материнські імуноглобуліни і фактори захисту грудного молока.

Імунітет новонародженого повністю залежить від мами в перший і другий критичні періоди, коли його харчування складається тільки з грудного молока.


— Як імунітет немовляти залежить від тривалості грудного вигодовування?

— ВООЗ рекомендує годувати дітей грудним молоком до дворічного віку. Це корисно як для мами, так і для дитини. Але мама самостійно визначає тривалість годування грудьми. Малюкові на кожному етапі розвитку та зростання потрібне певне співвідношення нутрієнтів, ці потреби здатний задовольнити мінливий склад грудного молока. Однак і після року він точно так само отримає важливі складові для імунітету з грудним молоком. Тому грудне вигодовування є цінним і в шість місяців, і в рік, і в півтора року.

Те саме відноситься і стосовно малюків на штучному вигодовуванні: зі зміною їх вікових потреб змінюється склад суміші. Пасивний імунітет на штучному вигодовуванні формується так само, як і при грудному вигодовуванні, якщо дитині дають високоадаптовану молочну суміш, у складі якої є всі необхідні нутрієнти.


— У чому тоді відмінності грудного молока від молочної суміші?

— Грудне молоко - це незамінне імунологічне джерело, яке сприяє підтримці пасивного і активного імунітету в перший рік життя. Багато з його компонентів неможливо замінити при створенні дитячих сумішей. Це імунні комплекси, імуноглобуліни, цитокіни, гормони, фактори росту та інші складові.

Імуноглобуліни G, M, A, E, D Розрізняють і пов'язують чужорідні антигени бактерій, вірусів. В останні два місяці вагітності через плаценту активно транспортуються материнські імуноглобуліни G, і у доношеного новонародженого їх рівень близький до рівня матері. Імуноглобуліни M і імуноглобуліни A не здатні передаватися внутрішньоутробно, немовля отримує їх з молоком матері.
Макрофаги Впливають на активність T-клітин і B-клітин імунної системи за рахунок продукції імунорегуляторних факторів.
Лейкоцити Здатні закріплюватися на епітелії кишківника і проникати в кровоносну систему, таким чином стимулюючи імунну систему і допомагаючи її правильному формуванню.

— Як довго працює пасивно набутий імунітет?

— Пасивний імунітет буває природним і штучним. Природний імунітет формується внутрішньоутробно і за допомогою грудного вигодовування. Згодом такий природний захист слабшає, якщо припинити годувати малюка грудним молоком. Але точні терміни невідомі, це залежить від багатьох факторів і дуже індивідуально у кожної дитини.

Імунітет немовлят підтримується і зміцнюється штучним шляхом при введенні певної вакцини або сироватки. У них присутні готові імунні частки, які здатні чинити опір і протистояти конкретному виду антигену. Дуже важливі також умови, в яких знаходиться малюк.

Годування груддю під час хвороби мами, як правило, зберігається. У багатьох випадках антитіла, що виробляються жіночим організмом для боротьби з хворобою, передаються дитині, створюючи їй власну систему захисту. В реаліях пандемії COVID-19 деякі дослідження вже зафіксували народження дітей з антитілами до нового коронавірусу, які вони отримали від своїх мам, які перехворіли коронавірусну інфекцію в другому триместрі вагітності.


— Як імунітет немовляти пов'язаний з дієтою і способом життя годуючої мами?

— Дієти та фізичні заняття не повинні позначатися на здоров'ї мами і дитини. Годуючій мамі потрібно збалансовано і правильно харчуватися. Якщо хочеться сісти на дієту, важливо працювати з дієтологом, а не просто пропускати прийоми їжі. Аналогічно з фізичними навантаженнями: план занять бажано складати разом з тренером і дієтологом.

Як зміцнити імунітет немовляти

  • Загартовування. Під час купання дитини температуру води можна плавно знижувати кожен день на один градус: з 37° до 26°.
  • БАДи. Краще не давати дитині без рекомендації лікаря, який спостерігає малюка.
  • Дитячі вітаміни. Вводять після консультації лікаря. Всі діти до двох років обов'язково отримують вітамін D у віковому дозуванні.
  • Вітаміни для жінок, що годують. Препарат призначає лікар після оцінки стану здоров'я і лабораторного обстеження: мама повинна приймати той вітамін, дефіцит якого буде виявлено. Полівітаміни не вітаються, тому що передозування (як і недолік) одного з вітамінів має однаково серйозні наслідки.
  • Неспецифічні фактори. Прогулянки на свіжому повітрі, провітрювання, підтримка певного режиму температури і вологості в приміщенні, регулярні вологі прибирання.

— Чи можна догодовувати дитину дитячою сумішшю, щоб зміцнити імунітет?

— Завдяки наявності певних нутрієнтів в складі високоадаптованих молочних сумішей, максимально наближених за складом до жіночого молока, з'явилася реальна можливість сприятливого впливу на формування і зміцнення імунного статусу дітей перших років життя, які з будь-яких причин не змогли отримувати грудне молоко. Але просто так, для підтримки імунітету, дітям на грудному вигодовуванні суміш не призначають.


Над підтриманням здорового імунітету працюють все життя, але перший рік - найважливіший період зростання і розвитку немовлят, в тому числі становлення імунітету. І найкраще, що може зробити мама, щоб допомогти формуванню сильної імунної системи малюка, - це підтримувати грудне вигодовування. Грудне молоко особливе, його поживні речовини мають імуномодулюючі властивості. Тому навіть якщо у вашої дитини змішане вигодовування і молока недостатньо, докладайте всіх зусиль і постарайтеся годувати грудьми як можна довше.

Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження. Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору