Як допомогти новонародженому відригнути після годування

Як допомогти новонародженому відригнути після годування

5 хвилин
60914
Avatar

Як допомогти дитині без дискомфорту відригнути після годування грудним молоком або сумішшю? Відповісти на це питання досить просто - прислухайтеся до поради фахівця.

— Чому дитина відригує після годування?

— Відрижка у новонароджених зумовлена анатомо-фізіологічними особливостями будови шлунку і майже не приносить їм дискомфорту. Діти можуть зригувати і на грудному, і на штучному вигодовуванні. Дитина відригує після годування повітрям, яке потрапило в організм при смоктанні і виштовхує за собою назовні молоко або суміш, причому іноді через ніс.

  • Відригує на ГВ: неправильне прикладання до грудей, неправильне захоплення соска і ареоли.

    Відрижка відбувається приблизно через 20 хвилин.

  • Відригує на ШВ: перегодовування, невідповідні пляшечка і соски, суміш.

    Відрижка відбувається трохи пізніше, так як суміш довше перетравлюється і зберігається в шлунку.


Також дитина може зригувати при різкій зміні положення тіла, напруженні при відходженні випорожнення, при купаннях, якщо, перевертаючи малюка, йому трохи натиснули на животик. Подібних ситуацій бажано запобігати.


— До якого віку дитина відригує? І як визначити норму і надмірне зригування у немовляти?

— Майже у 50% немовлят до тримісячного віку спостерігається зригування хоча б один раз на день. Після введення прикорму кратність епізодів і кількість мас, що відригуються, зменшується. До десяти місяців зригування зустрічається тільки у 5% дітей.

  • Норма відрижки: обсяг до двох столових ложок - без домішок червоного, рожевого, коричневого кольору.
  • Коли показувати малюка лікарю: зригує після року, а у вмісті крім молочка або суміші (іноді дитина відригує сирком) є домішки.

Найпростіший спосіб перевірити кількість відрижки - набрати дві столові ложки води і вилити на чисту пелюшку. Утворена пляма буде контрольною. Мокра пляма на пелюшці або одязі допоможе мамі зорієнтуватися, чи потрібно бігти до лікаря.


— Чи можна за зовнішніми ознаками зрозуміти, що дитина хоче відригнути?

— Найчастіше малюк затихає, може напружитися, побіліти або почервоніти. Почувши специфічний звук відрижки повітрям, мама може підняти малюка, і він зригне.

Якщо зригування завдає болю або має місце сильний дискомфорт, дитина буде плакати, кричати, стане примхливою, незадоволеною. Якщо малюк вже відригнув, але не видно блювотних мас, він може закашлятися, що говорить про попадання рідини в дихальні шляхи.


— Що робити, якщо у дитини почалася блювота?

— Підняти її вертикально або повернути голову набік - але краще підняти. Після блювоти треба звільнити дихальні шляхи. Якщо дитина вже п'є водичку, сполосніть її рот. Якщо ні, то блювотні маси можна санувати дитячої грушою. Обов'язково переодягнути малюка, помити ті місця, де виявилися кислі блювотні маси, тому що на них може піти шкірна реакція.


Блювота - це більш різкий процес, ніж відрижка. Вона є агресивним, рясним і болючим проявом якого-небудь захворювання.


— Немовля зригує фонтаном: наскільки це небезпечно?

— Відрижка фонтаном - найнебезпечніша, особливо, якщо повторюється. При такому прояві, крім неврологічних порушень, педіатр повинен виключити вроджені аномалії шлунково-кишкового тракту, які лікуються хірургічним шляхом.

Слід звернутися до лікаря, якщо:

  • відрижки наростають в обсязі або кратності;
  • дитина відригує після кожного годування;
  • є симптоми інших захворювань: діарея, висип, больовий синдром, підвищена температура тіла;
  • йде втрата ваги, зупинка в наборі ваги;
  • відрижки фонтаном, з домішками;
  • присутні зниження апетиту, порушення сну.

— Як допомогти немовляті відригнути? Які рекомендації по годівлі дають лікарі, щоб дитина не відригувала?

— Дитина не обов'язково повинна зригувати після кожного годування, якщо вона здорова і її харчування добре налагоджено. Вона може не захотіти відригнути і після годування перед сном. Але якщо у малюка вже є позиви до блювоти, то заважати їй не потрібно, важливо допомогти відригнути, щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи.

Що робити, якщо дитина відригує

Що допомагає при синдромі зригування:

  • носіння «стовпчиком»;
  • спеціальна молочна суміш з антирефлюксним ефектом (вводиться за призначенням лікаря).

Неефективні методи при відрижці:

  • тепла пелюшка і масаж (допомагають полегшити коліки, здуття животика);
  • засоби народної медицини.

Що не можна робити при відрижці:

  • класти малюка на спину відразу після годування;
  • перевертати, трусити немовля, робити йому масаж животика, зарядку ніжками, поплескувати між лопатками по спинці, щоб дитина швидше відригнула.


— Дитина в лежачому положенні не зможе адекватно відригнути, є ризик аспірації. Якщо дитина спить, можна повернути її голову на бік, але хтось з батьків повинен перебувати поруч і спостерігати. Дітей, схильних до частої відрижки, краще покласти напівбоком і не залишати без нагляду.


— Чи впливає поза, в якій мама годує дитину, на кількість і інтенсивність зригування?

— Поза повинна бути зручною і для мами, і для малюка. На відрижки впливають техніка прикладання до грудей і посуд для годування. У процесі їжі не повинно бути чутно плямкання і сторонніх звуків. Повністю захоплюється сосок і більше - нижня частина ареоли груді, у малюка повинна бути відвернута нижня губа і відкритий носик. Соска на пляшці підбирається за віком і повністю наповнюється сумішшю — вона не повинна «бігти» або виходити занадто маленькими краплями, подаватися з повітрям.


Відрижка новонародженого і дитини до року найчастіше зумовлена анатомо-фізіологічними особливостями шлунково-кишкового тракту. Але батьки повинні вміти відрізнити норму від патології і знати, коли вчасно звернутися до лікаря.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору