Яку дитячу суміш вибрати при коліках у малюка

Яку дитячу суміш вибрати при коліках у малюка

7 хвилин
8018
Avatar

лікар-педіатр вищої категорії

Малюк нервує, кричить, погано спить - можливо, це коліки. Щоб зрозуміти, як допомогти дитині і яку суміш вибрати при коліках, необхідно з'ясувати природу цього процесу. Про симптоми колік, види сумішей від колік і ознаки того, що організм немовляти добре сприймає суміш, розповідає лікар-педіатр вищої категорії і керівник школи молодих мам Тетяна Володимирівна Швець.

— Тетяно Володимирівно, що таке коліки і чому вони виникають у грудних дітей?

— Дитячі коліки до кінця не вивчені. Виділено кілька причин їх появи, одна з них - незрілість нервової регуляції кишкового тракту кожної дитини при народженні. Ознаки колік з'являються в зв'язку з тим, що новонароджений адаптується до нових умов життя, харчування грудним молоком або сумішшю.


Під дитячою кишковою колікою розуміють напад роздратованості, збудження або плачу у здорових дітей, який триває не менше трьох годин на день і трьох разів на тиждень протягом не менше трьох тижнів.


Посиленню цього симптому сприяють різні стани, в тому числі:
  • алергія на білок коров'ячого та козиного молока;
  • лактозна непереносимість або лактозне навантаження;
  • функціональна незрілість нервової системи;
  • перенапруження нервової системи через відсутність режиму і повноцінного відпочинку протягом дня.

З'являються коліки після третього тижня життя дитини і в більшості випадків тривають три-чотири місяці, рідше тривають до дев'ятого-десятого місяця.


— Чи потрібно лікувати дитячі коліки?

— Коліки - не захворювання, а процес вікового дозрівання, який не лікується медикаментозно. Ніяких медичних аналізів, в тому числі на дисбактеріоз, цей стан не передбачає. Коліки проходять самостійно, в цей період батькам необхідно допомагати дитині впоратися з дискомфортом. Оскільки коліки можуть бути посилені супутніми захворюваннями, з ними потрібно розбиратися і надавати симптоматичну допомогу дитині для пом'якшення процесу.

У дітей з різним больовим порогом коліки проявляються по-різному.

  • Діти з низьким больовим порогом реагують на коліки яскравіше, більше плачуть, але це не означає, що у них процес протікає важче.
  • Діти з високим больовим порогом спокійніше проходять дискомфорт, і здається, що колік у них і немає.

Тривожні симптоми: на що звертати увагу і коли йти до лікаря

  • Кров'янисті домішки, домішки темного або чорного кольору в випорожненнях.
  • Безбарвні випорожнення.
  • Збільшення кількості зригувань протягом дня.
  • Підвищення температури.
  • Зменшення кількості сечовипускань.

— Чи залежать коліки від суміші і грудного молока?

— Коліки проявляються однаково у дітей на грудному і штучному вигодовуванні, якщо не враховувати супутні фактори. Так, при лактазній недостатності будь-яке молочне харчування переноситься гірше і коліки сильніші. Немовля буде однаково реагувати на молочне харчування, в якому багато лактози, в тому числі на грудне молоко і молоко в складі суміші. Кількість лактози в коров'ячій і козиній сировині приблизно однакова, тому при істинній лактазній недостатності дитині не підходять звичайні молочні суміші.


— Якщо у малюка почалися коліки від вживання суміші, що робити - міняти її або перечекати? Як підібрати суміш новонародженому при коліках?

— Яку суміш вибрати при коліках, вирішує лікар. Потрібно чітко визначити симптоми неспокою дитини і з чим вони пов'язані. При годуванні сумішшю батькам не потрібно чекати швидкого результату і постійно міняти продукт - на жаль, це тільки шкодить дитині. Суміш вводять плавно і спостерігають за адаптацією дитячого організму. Оскільки суміші виготовлені на різних заводах, які використовують власні технології і сировину, кожна дитина буде реагувати на харчування по-своєму. Зрозуміти, підійшла їй суміш чи ні, можна не менше ніж через два тижні.


— На що лікар звертає увагу при виборі суміші?

— При первинному виборі або зміні суміші ми в першу чергу звертаємо увагу на характеристики випорожнень: водянистість, патологічні включення, схильність до закрепів або до рідкої прискореної дефекації. На штучному вигодовуванні додатково оцінюється переносимість звичної суміші: як дитина витримує інтервал між годуваннями - добре або починає турбуватися раніше, спостерігається здуття живота, яка інтенсивність відрижки.

Суміш від колік для новонароджених

Лікувальні суміші завжди спрямовані на те, щоб усунути основну причину занепокоєння або порушення здоров'я дитини:

Непереносимість коров'ячого та козиного молока Перевага віддається амінокислотним сумішам.
Алергія на молочний білок Для усунення занепокоєння і клінічних проявів призначають суміш-гідролізат з повним розщепленням білка коров'ячого молока. Період лікувального харчування - від 1 до 6 місяців (при важкій алергії довше) в залежності від стану дитини та її діагнозу.
Лактазна недостатність, лактозне навантаження Для стабілізації процесу тимчасово призначається безлактозна суміш або суміш зі зниженим вмістом лактози. Безлактозні суміші не можуть бути призначені більш ніж на один місяць - потім дитину переводять на низьколактозний продукт, оскільки лактоза організму потрібна, нехай і в знижених концентраціях.
Дитячі коліки Призначають антиколікові суміші «комфорт», які, як правило, не належать до лікарських і можуть використовуватися тривалий час. У продукт додані компоненти, які надають терапевтичну дію: зменшують бродіння в кишечнику, відрижки.

Залежно від стану дитини, їй можуть бути рекомендовані звичайні суміші на основі коров'ячого або козиного молока, в тому числі козині суміші MAMAKO® Premium, суміші профілактичного або лікувального призначення.


При коліках у дитини на штучному вигодовуванні правильніше зупинити вибір на сумішах класу «комфорт». Козине молоко в складі суміші також мінімізують роздратування кишківника і визначає більш спокійний плин колік. Батькам важливо звертати увагу на індивідуальну переносимість суміші. Якщо дитина добре себе почуває між годуваннями, не відригує, набирає вагу, у нього достатнє сечовипускання, то суміш йому підходить і міняти її не потрібно.

*Ідеальним харчуванням для немовляти є молоко матері. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування в перші 6 місяців. МАМАКО® підтримує цю рекомендацію. Перед введенням в раціон малюка нових продуктів проконсультуйтеся з фахівцем.

Читайте також

Вгору