Як налагодити вигодовування дитини відразу після пологів

Як налагодити вигодовування дитини відразу після пологів

12 хвилин
5758
Avatar

Перші два тижні з дня народження малюка - критичний період для становлення лактації. Як налагодити грудне вигодовування після пологів і що робити, якщо не все йде гладко? Розповідаємо про годування грудьми в пологовому будинку і вдома, банк грудного молока і дитячої суміші в якості догодовування новонародженої дитини.

— Як годувати дитину в пологовому будинку, щоб запустити лактацію?

— Відразу після народження, дитина викладається мамі на груди, і протягом двох годин вони разом знаходяться в пологовій залі. У цей час у дитини вже може з'явитися смоктальний рефлекс. Буває і пізніше - це теж норма. Іноді після пологів, дитина може спати на мамі і лише через дві години прикладається до грудей вже в післяпологовій палаті спільного перебування.

Природні пологи

Якщо у дитини відразу проявляються пошуковий і смоктальний рефлекси, вона прикладається до грудей і знаходиться в тісному контакті з мамою вже в пологовому відділенні.

Кесарів розтин

Новонароджений знаходиться в дитячому відділенні - або з татом, що буває частіше. Дитина прикладається до грудей в реанімації, коли жінка приходить до тями після наркозу, або ж в післяпологовій палаті


— Якщо в пологовому будинку мамі допомагають запустити грудне вигодовування, як налагодити лактацію вдома?

— У пологовому будинку персонал всіляко допомагає мамі і в прикладанні, і в підборі зручної для неї і дитини пози для годування. Тому після виписки вона вже знає, що їй робити.

Принципи успішного грудного вигодовування здорової доношеної дитини

  • Гігієна рук і грудей. У день достатньо один раз прийняти душ, щоб не пересушувати шкіру грудей і сосків, не провокувати утворення тріщин.
  • Раннє і часте прикладання до грудей в пологовому будинку.
  • Годування на вимогу і за часом - стільки, скільки дитина смокче груди.
  • Відсутність догодовування.
  • Спільне перебування, тісний контакт матері і дитини.
  • Нічні годування, особливо близько 4 години ранку, коли гормони лактації найбільш активні.

— Як доглядати за грудьми під час годування, якщо проблеми все-таки з'явилися? Як швидко вилікувати тріщини на сосках?

— Тріщини не з'являться, якщо налагоджений механізм смоктання, коли дитина правильно захоплює і смокче груди. Для профілактики тріщин досить до і після годування зцідити кілька крапель молозива або молока і розмазати по соску. Якщо тріщини вже з'явилися, необхідно підібрати крем на основі водного розчину ланоліну, без добавок і ароматизаторів.


— Бувають життєві ситуації, що вимагають часткового або повного вигодовування дитини зцідженим грудним молоком. Як створити банк грудного молока?

— Для створення індивідуального банку грудного молока необхідно налагодити регулярне зціджування грудей. Ми вже детально розбирали, як правильно зціджувати грудне молоко руками і молоковідсмоктувачем, а також як зберігати грудне молоко після зціджування. Загальна рекомендація - зціджувати акуратно, не тиснути, дотримуватися правил гігієни. Якщо процедура викликає дискомфорт і біль, зціджування припиняють.

Пакети, контейнери для грудного молока повинні бути стерильними. Охолоджені до однакової температури добові порції молока можна злити в одну ємність і заморозити, але потрібно записати дату і час першого зціджування. Повторно заморожувати і розморожувати грудне молоко не рекомендується, воно може зіпсуватися. Чи можна зберігати грудне молоко в холодильнику? Можна, але тільки біля задньої стінки холодильника, де більш-менш стабільна температура. Протягом дня зі свіжим зцідженим молоком нічого не трапиться, але бажано не перевищувати термін його зберігання в 24 години.


— Певний запас молока напевно особливо важливий для мам близнюків. Але навіть при хорошій лактації годування кількох дітей найчастіше змішане. Чому так відбувається і як правильно організувати змішане вигодовування?

— Дуже рідко у мами вистачає грудного молока на двох дітей. Тому коли його недостатньо, після смоктання грудей дитина добирає свою норму дитячою сумішшю. Пляшка з сумішшю завжди йде після грудей. Приготованою сумішшю треба годувати відразу. Це безпечно протягом години, проте влітку термін зберігання готової суміші ще менший.

Причини догодовування адаптованої молочної сумішшю


— Як розрахувати необхідний об'єм суміші і час для догодовування?

— Коли мама бачить, що дитина, спустошивши груди, не наїлася і вимагає ще, вона в цей же момент пропонує їй пляшечку з сумішшю. Суміш дають в обсязі за віком. До 10-денного віку розводять приблизно 80-100 мл. Дитина з'їсть стільки, скільки їй потрібно. При цьому мама спостерігає за самопочуттям малюка, скільки і як він спить, скільки мочиться, чи є випорожнення, набирається вага. За цими критеріями визначають, чи достатньо суміші дитині або їй потрібно більше.


— Якими можуть бути проблеми змішаного і штучного вигодовування?

— Перші труднощі виникають на етапі вибору дитячої суміші. Неправильно підібрана суміш може не підійти і викликати висипання на шкірі, відмову від пляшечки, можуть з'явитися різні проблеми з шлунково-кишковим трактом: бурчання, підвищене газоутворення, коліки, закреп або, навпаки, занадто часті і рідкі випорожнення. Тому суміш бажано підбирати з лікарем, враховуючи потреби та вік дитини. Лікар запропонує відповідну суміш на вибір. Як лікар, я можу порекомендувати своїм пацієнтам для вигодовування здорових малюків адаптовані суміші MAMAKO® Premium на основі легкозасвоюваного козиного молока. Батьки також можуть попередньо ознайомитися з інформацією про доступне дитяче харчуванні в інтернеті, а потім обговорити з лікарем склад попередньо вподобаних їм сумішей і вибрати з них ту, яка краще підійде для їхньої дитини.


Годуєте ви грудьми, сумішшю або використовуєте змішане вигодовування - це абсолютно не має значення, якщо ваша дитина здорова і щаслива, а ви в гарному настрої. Ви хороша мама в кожному з цих випадків, головне - дати малюкові харчування, яке підходить саме йому і оточити любов'ю і турботою. І, звичайно, якщо у вас виникнуть питання, ви завжди можете звернутися за консультацією до лікаря.

* Грудне молоко є найкращим харчуванням для немовлят. ВООЗ рекомендує виключно грудне вигодовування протягом перших 6 місяців життя дитини та продовження грудного вигодовування після введення прикорму до віку 2 років. Перед введенням нових продуктів у раціон малюка необхідно проконсультуватися з фахівцем. Матеріал має інформаційний характер і не може замінити консультацію спеціаліста охорони здоров'я. Для харчування дітей від народження.Товар сертифікований.

Читайте також

Вгору